Inaktuell version

Förordning (2009:955) om statsbidrag till vissa juridiska personer som tillhandahåller meningsfull sysselsättning till personer med psykisk funktionsnedsättning

Version: 2009:955

Departement
Socialdepartementet
Utfärdad
2009-10-08
Ändring införd
SFS 2009
Källa
Regeringskansliets rättsdatabaser
Senast hämtad
2019-04-04

Tillämpningsområde och syfte

1 §  I denna förordning finns föreskrifter om statsbidrag till juridiska personer som i sin verksamhet tillhandahåller sådan meningsfull sysselsättning som avses i 5 kap. 7 § andra stycket socialtjänstlagen (2001:453) till personer som på grund av en psykisk funktionsnedsättning möter betydande svårigheter i sin livsföring och som inte står till arbetsmarknadens förfogande.

[S2]Syftet med statsbidraget är att förstärka och komplettera kommunernas och landstingens insatser för att ge personer med en sådan psykisk funktionsnedsättning en meningsfull sysselsättning.

Villkor för statsbidrag

2 §  Bidrag får lämnas till juridiska personer som

  1. bedriver en verksamhet som utgår från en värdegrund som understryker rätten till inflytande och delaktighet i samhällslivet för personer med psykisk funktionsnedsättning,
  2. bedriver sådan verksamhet som avses i 1 § första stycket,
  3. under minst två år före det bidragsår som ansökan avser har bedrivit sådan verksamhet som anges i 1 § första stycket, och
  4. har en verksamhet som är särskilt anpassad för personer med psykisk funktionsnedsättning och som bedrivs nära de personer som deltar i sysselsättningen.

3 §  Bidrag får inte lämnas till juridiska personer som har skulder för svenska skatter eller avgifter hos Kronofogdemyndigheten eller som är i likvidation eller försatta i konkurs.

4 §  Bidrag får inte lämnas till juridiska personer vars verksamhet står under kontroll av en kommun, ett landsting eller en statlig myndighet.

Formen för statsbidraget

5 §  Statsbidraget är ett verksamhetsbidrag och utgör en ersättning för de bidragsberättigades verksamhetskostnader i samband med att de anordnar meningsfull sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning.

Ansökan

6 §  En ansökan om bidrag ska ha kommit in till Socialstyrelsen senast vid den tidpunkt som styrelsen beslutar.

7 §  En ansökan ska göras skriftligen på en blankett som Socialstyrelsen tillhandahåller.

[S2]Ansökan ska vara egenhändigt undertecknad av en behörig företrädare för den som ansöker om bidraget och det ska i ansökan intygas att de uppgifter som lämnas där är riktiga.

8 §  Den som ansöker om bidrag är skyldig att på begäran lämna Socialstyrelsen de handlingar och uppgifter som styrelsen behöver för att kunna pröva ansökan.

9 §  Om den som ansöker om bidrag enligt denna förordning inte lämnar de handlingar eller uppgifter som följer av 7 eller 8 §, ska sökanden ges tillfälle att inom viss tid komplettera ansökan. Om sökanden inte följer en uppmaning att komplettera ansökan, får denna prövas i befintligt skick.

Beslutande myndighet m.m.

10 §  Socialstyrelsen beslutar i ärenden om bidrag enligt denna förordning.

11 §  Bidrag lämnas för ett bidragsår i sänder i mån av tillgång på medel. Ett bidragsår omfattar ett kalenderår.

[S2]Beslut om bidrag fattas vid endast ett tillfälle varje bidragsår.

12 §  Bedömningen av en ansökan om bidrag ska, utöver vad som framgår av denna förordning, göras med utgångspunkt i de mål för bidraget som angetts i särskilda regeringsbeslut.

[S2]Om den som ansöker om bidrag tidigare har beviljats bidrag enligt denna förordning, ska bedömningen av bidragsansökan även göras med utgångspunkt i hur väl sökanden uppfyllt de mål och villkor som gällt för tidigare beviljade bidrag.

13 §  Socialstyrelsen beslutar i det enskilda fallet om de mål och villkor som ska gälla för bidraget.

[S2]De mål och villkor som gäller för ett bidrag ska framgå av bidragsbeslutet.

Redovisning

14 §  En bidragsmottagare är skyldig att senast den 1 mars året efter det år det beviljade bidraget har betalats ut, lämna en redovisning till Socialstyrelsen. Redovisningen ska innehålla

  1. en ekonomisk redovisning,
  2. en redogörelse för vad medlen använts till, och
  3. de resultat som har uppnåtts och hur de förhåller sig till de mål som gällt för bidraget.

15 §  En bidragsmottagare är också skyldig att på begäran av Socialstyrelsen lämna det underlag som styrelsen behöver för att granska redovisningen.

Uppföljning

16 §  Socialstyrelsen ska senast den 31 maj varje år lämna en samlad ekonomisk redovisning till regeringen. Av redovisningen ska det framgå vem som har fått bidrag, hur stort bidrag som har utbetalats till varje bidragsmottagare och vilka mål och villkor som har gällt för vart och ett av bidragen. Vidare ska redovisningen innehålla en sammanfattande redogörelse för statsbidragets användning i förhållande till bidragets syfte och till de mål som angetts i särskilda regeringsbeslut.

[S2]Socialstyrelsen ska vartannat år, med början år 2011, vid samma tid även lämna regeringen en bedömning av statsbidragets effekter i förhållande till syftet med bidraget.

Utbetalning

17 §  Bidragen ska betalas ut i förskott med en fjärdedel varje kvartal.

Återbetalning och återkrav

18 §  En bidragsmottagare är återbetalningsskyldig om

  1. mottagaren genom att lämna oriktiga uppgifter eller på annat sätt har förorsakat att bidrag har lämnats felaktigt eller med för högt belopp,
  2. bidraget av något annat skäl har lämnats felaktigt eller med för högt belopp och mottagaren borde ha insett detta,
  3. bidraget helt eller delvis inte har utnyttjats eller inte har använts för det ändamål som det har beviljats för,
  4. mottagaren inte har lämnat sådan redovisning eller sådant underlag som avses i 14 och 15 §§, eller
  5. villkor i beslutet om bidrag inte har följts.

19 §  Om en bidragsmottagare är återbetalningsskyldig enligt 18 § ska Socialstyrelsen besluta att helt eller delvis kräva tillbaka bidraget. Om det finns särskilda skäl får Socialstyrelsen efterge krav på återbetalning helt eller delvis.

Överklagande

20 §  Socialstyrelsens beslut enligt denna förordning får inte överklagas.

Ändringar och övergångsbestämmelser

Förordning (2009:955) om statsbidrag till vissa juridiska personer som tillhandahåller meningsfull sysselsättning till personer med psykisk funktionsnedsättning

Övergångsbestämmelse

  1. Denna förordning träder i kraft den 1 november 2009.
  2. En juridisk person som har beviljats bidrag för bidragsåret 2009 ska, i stället för vad som anges i 14 §, lämna sin redovisning av detta bidrag till Socialstyrelsen senast den 1 mars 2011.
  3. Socialstyrelsens redovisning av bidrag som har beviljats för bidragsåret 2009 ska, i stället för vad som anges i 16 § första stycket, lämnas till regeringen senast den 31 maj 2011.
  4. Vid utbetalning av ett bidrag som har beviljats för bidragsåret 2009 ska, i stället för vad som anges i 17 §, hela bidraget utbetalas vid ett och samma tillfälle.
Ikraftträder
2009-11-01

Förordning (2011:950) om ändring i förordningen (2009:955) om statsbidrag till vissa juridiska personer som tillhandahåller meningsfull sysselsättning till personer med psykisk funktionsnedsättning

Omfattning
ändr. 1, 2, 8, 12, 13, 16 §§
Ikraftträder
2011-09-01

Förordning (2018:1115) om ändring i förordningen (2009:955) om statsbidrag till vissa juridiska personer som tillhandahåller meningsfull sysselsättning till personer med psykisk funktionsnedsättning

Omfattning
ny 2 a §
Ikraftträder
2018-08-01

Förordning (2019:49) om ändring i förordningen (2009:955) om statsbidrag till vissa juridiska personer som tillhandahåller meningsfull sysselsättning till personer med psykisk funktionsnedsättning

Omfattning
upph. 7 §; nuvarande 20 § betecknas 21 §; ändr. 9 §, rubr. närmast före 20 § sätts närmast före 21 §; ny 20 §, rubr. närmast före 20 §
Ikraftträder
2019-03-25