lagen.nu

Etiketter på lagen.nu

Obs: etiketter används inte längre på lagen.nu! Den här sidan får stå kvar, olänkad, i väntan på att de införs igen.

Det finns för närvarande runt 3500 gällande lagar och förordningar. Det är därför rätt svårt att hitta de lagar som gäller inom ett visst område, och det är svårt att organisera upp dem i kategorier. Som ett försök att bringa ordning har jag byggt ett system för att sätta etiketter på lagar. Tanken är att alla lagar som har att göra med exempelvis arbetsrätt eller immaterialrätt ska vara klassificerade som sådana.

En lag kan ha hur många etiketter som helst, och meningen med varje etikett framgår förhoppningsvis från namnet. Eftersom jag inte kommer kunna klassificera alla lagar själv är möjligheten att etikettera öppen för alla; det är bara att klicka på "Ändra" och skriva in några beskrivande ord för den aktuella lagen.

Etiketterna åtskiljs av mellanslag (inte kommatecken eller liknande). Om du vill använda en etikett där själva namnet innehåller mellanslag, omslut etiketten med citattecken. Använd inte inledande versaler. Dvs, skriv såhär:

	datalagring "personlig integritet" it-rätt 
      
och inte såhär:
	Datalagring, personlig integritet, IT-rätt
      

Frågor och svar:

Är inte det här "tags" med ett annat namn?
Jo, typ. "Etikett" var det bästa motsvarande ord på svenska jag kunde kommma på. "Nyckelord" eller "Sökord" är andra alternativ, men de är mer förknippade med strukturerade, centraliserade kategoriseringar.
Om alla kan etikettera hursomhelst, kommer det inte resultera i felaktigheter och kaos?
Inte nödvändigtvis. Wikipedia är ett bra exempel på att det inte behöver bli så. En läsvärd text som motiverar vilka fördelar öppna taggmöjligheter har gentemot centraliserad kategorisering är Ontology is Overrated.
Vilka etiketter finns det att välja mellan?
Vilka behöver du? Det är fritt fram att hitta på egna. Etiketter behöver inte vara begränsade till att tala om vilken gren inom juridiken lagen i fråga rör; de kan användas för alla sorters beskrivning eller klassificering.
Varför ska jag lägga ner tid och ork på att göra din sajt bättre?
Förhoppningsvis resulterar det i att sajten blir mer användbar för dig också. Eftersom alla kan ändra etiketter kan alla hjälpas åt att bygga upp ett vettigt metadataindex över svensk lagstiftning. Jag tror det kan bli ganska coolt.
Kan man ladda ner etikettdatabasen separat?
Jajjemen!
Är etikettdatabasen i ännu ett av dina ospecade ad-hoc-format?
Jajjamen!
Vad är det för licens för etikettdatabasen?
Än så länge är det inte bestämt; det här är en ny feature och jag har inte funderat så mycket kring de upphovsrättliga frågorna. Gissningsvis blir det GFDL, Attribution 2.5 eller Attribution-ShareAlike 2.5. Hör av dig om du har nån stark åsikt åt endera hållet.
Lagen.nu är en privat webbplats. Informationen här är inte officiell och kan vara felaktig | Ansvarsfriskrivning | Kontaktinformation