Skillnad mellan versioner av "Insiktsuppsåt"

Hoppa till navigering Hoppa till sök
imported>Staffan
(förenklad inledning, kategorisering)
imported>Staffan
(omformulering)
 
Rad 1: Rad 1:
En [[uppsåt]]styp som utmärks av att gärningsmannen eftersträvar ett visst syfte, men som en bieffekt orsakar något annat. Denna bieffekt är inte vad som eftersträvas, men gärningsmannen vet med hundra procents säkerhet att den kommer att inträffa.
+
En [[uppsåt]]styp som utmärks av att gärningsmannen eftersträvar en viss effekt, men som en bieffekt orsakar något annat. Denna bieffekt är inte vad som eftersträvas, men gärningsmannen vet med hundra procents säkerhet att den kommer att inträffa.
  
Exempel: Gärningsmannen vill spränga en person på en båt till döds men för att det skall lyckas kommer 100 andra personer på båten också att stryka med då båten exploderar. Gärningsmannen anses då haft direkt uppsåt att döda den enskilda personen, och indirekt uppsåt att döda de andra 100 personerna.
+
Exempel: Gärningsmannen vill spränga en båt för att döda en viss person, och inser att detta kommer att medföra att de övriga 100 personerna på båten också kommer att . Gärningsmannen anses då haft direkt uppsåt att döda den enskilda personen, och indirekt uppsåt att döda de andra 100 personerna.
  
 
[[Kategori:Straffrätt]]
 
[[Kategori:Straffrätt]]

Nuvarande version från 14 oktober 2009 kl. 09.53

En uppsåtstyp som utmärks av att gärningsmannen eftersträvar en viss effekt, men som en bieffekt orsakar något annat. Denna bieffekt är inte vad som eftersträvas, men gärningsmannen vet med hundra procents säkerhet att den kommer att inträffa.

Exempel: Gärningsmannen vill spränga en båt för att döda en viss person, och inser att detta kommer att medföra att de övriga 100 personerna på båten också kommer att dö. Gärningsmannen anses då haft direkt uppsåt att döda den enskilda personen, och indirekt uppsåt att döda de andra 100 personerna.