Skillnad mellan versioner av "Lagen.nu:Huvudsida"

Hoppa till: navigering, sök
m (lite nya nyckelord)
(ny inledande text)
Rad 8: Rad 8:
 
= Index =
 
= Index =
  
Välkommen till lagen.nu! Den här webbtjänsten innehåller alla Sveriges lagar och andra författningar, samt många vägledande rättsfall. [http://ferenda.lagen.nu/om/ Läs mer om hur tjänsten funkar], samt vad som är [http://ferenda.lagen.nu/om/nytt.html nytt i den här versionen]. Observera att det här är en betaversion, och att saker kan funka lite konstigt (eller inte alls).
+
<div class="sidoruta">
 +
Välkommen till lagen.nu! Här hittar du alla gällande svenska lagar. Många av de viktigaste lagtexterna (de som står i '''fetstil''' nedan) är dessutom kommenterade, med förklaringar och exempel. Du kan också hitta referat av många rättsfall som visar hur lagen har tillämpats i praktiken.
 +
 
 +
[https://lagen.nu/om/ Läs mer om hur tjänsten funkar], samt vad som är [https://lagen.nu/om/nytt.html nytt i den här versionen].  
 +
</div>
  
För de lagar som står i '''fetstil''' finns det mer eller mindre utförliga kommentarer.
 
  
 
{|
 
{|

Versionen från 11 oktober 2009 kl. 12.51

Det här är en ny wiki-del av lagen.nu. Syftet med lagen.nu är att göra det möjligt för den intresserade allmänheten att ta reda på vad lagen säger. Ett sätt att göra det är genom kommenterad lagtext, där själva ursprungstexten presenteras sida vid sida med definitioner av juridiska termer, hänvisningar till andra relevanta delar av lagstiftningen, och översikter av lagstiftningens struktur. Vi har just nu 790 lagkommentarer och begreppsdefinitioner påbörjade.

Under sommaren och hösten drivs ett pilotprojekt för att skriva en sådan lagtextkommentar. Ett antal juriststudenter och färdiga jurister har utsetts för att skriva lagtextkommentarer till 15 av de mest mest lästa lagtexterna på tjänsten. Om du vill vara med och hjälpa till, kolla på Deltagarportalen för att komma igång.

Om du främst vill veta vad lagen säger bör du hellre starta på den mer publika delen av tjänsten, https://lagen.nu/ (eller, om du vill se kommentarerna till lagtexterna, http://ferenda.lagen.nu/).

Index

Välkommen till lagen.nu! Här hittar du alla gällande svenska lagar. Många av de viktigaste lagtexterna (de som står i fetstil nedan) är dessutom kommenterade, med förklaringar och exempel. Du kan också hitta referat av många rättsfall som visar hur lagen har tillämpats i praktiken.

Läs mer om hur tjänsten funkar, samt vad som är nytt i den här versionen.


Familjerätt

Viktiga begrepp

Arbetsrätt

Viktiga begrepp

Allmän avtalsrätt

Viktiga begrepp

Speciell avtalsrätt

Viktiga begrepp

Fordringsrätt

Viktiga begrepp

Sakrätt

Viktiga begrepp

Skadeståndsrätt

Viktiga begrepp

IT-rätt

Viktiga begrepp

Immaterialrätt

Fastighetsrätt

Viktiga begrepp

Associationsrätt

Viktiga begrepp

Straffrätt

Viktiga begrepp

Processrätt

Viktiga begrepp

Statsrätt

Viktiga begrepp

Skatterätt

Viktiga begrepp

Allmän förvaltningsrätt

Viktiga begrepp

Speciell förvaltningsrätt

Viktiga begrepp

Kommunalrätt

Viktiga begrepp

Marknadsrätt

Viktiga begrepp

Internationell privaträtt

Viktiga begrepp

I listan ovan används de förenklade lagbeteckningar som vanligtvis används. Lagarnas fullständiga titlar kan skilja sig från dessa. Hittar du inte lagen du söker i listan ovan? Bläddra i den fullständiga förteckningen!

Lagen.nu använder cookies, och enligt 6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation ska man informera om syftet med dessa. Läs mer här!