ARN 1991-5644

Resebyrå, som anordnat en specialkomponerad paketresa, har ansetts bära ett ansvar för att de i paketet ingående flyg- och hotellarrangemangen passar i hop. Eftersom även resenären har ett visst ansvar för beställningen, har emellertid befunnits skäligt att uppkomna merkostnader delas mellan parterna. Avgörande 1992- 02-21;91-5644

Resebyrå, som anordnat en specialkomponerad paketresa, har ansetts bära ett ansvar för att de i paketet ingående flyg- och hotellarrangemangen passar i hop. Eftersom även resenären har ett visst ansvar för beställningen, har emellertid befunnits skäligt att uppkomna merkostnader delas mellan parterna. Avgörande 1992-02-21;91-5644

B beställde för sommaren 1991 en resa för tre personer. Den omfattade flyg till New York, Miami, Nassau och Toronto samt inkvartering. Priset var 10 445 kr per person. I slutet av mars fick B en offert över resan. För Bahamas innefattade offerten tre olika hotellalternativ. Han valde det billigaste utan att bli informerad om att hotellet låg på en ö ca 400 km från Nassau. Mellan Florida och Bahamas önskade resenärerna åka båt. När inte detta gick att ordna ställde resebyrån ut flygbiljetter till Nassau, dock inte till den ö där hotellet låg. Detta misstag upptäckte resenärerna först efter ankomsten till Miami. B lyckades ändra biljetten så att resenärerna kom till hotellet på Bahamas med endast tre timmars försening. De saknade emellertid förbindelse mellan Freeport och Nassau inför återresan. Efter vissa komplikationer lyckades han få tre platser mot en kostnad av $ 187,50. Därtill kom en kostnad för två taxiresor med $ 16. Han anser att resebyrån skall svara för dessa extra kostnader.

Resebyrån framhöll att det klart angavs i offerten vad som erbjöds i hotellväg och på vilken ort hotellen var belägna. Detta angavs också i bekräftelsen. Kunden har bestämt flygrutt och hotell. Olyckligtvis har kunden inte varit medveten om att Bahamas inte är en ö utan en ögrupp bestående av många öar. Då detta är en specialkomponerad resa åligger det inte resebyrån att ha full kontroll över varje del av rundresan. Kunden bestämmer hur mycket av av resan som skall beställas och hur mycket man ordnar själv.

Nämnden anförde:

En resebyrå som anordnar en paketresa av ifrågavarande slag har enligt nämndens mening, om annat inte anges, ett ansvar för att de i paketet ingående flyg- och hotellarrangemangen passar ihop. Samtidigt ligger det emellertid ett större ansvar på resenärerna själva, än då det är fråga om en vanlig sällskapsresa, att arrangemangen klaffar.

I det nu aktuella fallet, där paketets delar således inte passat ihop, anser nämnden att ansvaret för den uppkomna merkostnaden skäligen bör delas mellan parterna.

Nämnden rekommenderar resebyrån att genast återbetala ett belopp motsvarande hälften av $ 203,50 till B.