ARN 1991-6505

Tröja, som varit försedd med två olika skötselråd, har filtat sig något redan efter en tvätt i den lägre temperaturen. Den har därför ansetts felaktig med påföljd att köparen bör få en ny tröja.

Tröja, som varit försedd med två olika skötselråd, har filtat sig något redan efter en tvätt i den lägre temperaturen. Den har därför ansetts felaktig med påföljd att köparen bör få en ny tröja. Avgörande 1992-05-08; 91-6505

C köpte en ulltröja. Det fanns två skötselråd i tröjan. Det ena angav 30°, det andra angav 40°. C tvättade tröjan i maskin 30°. Tröjan krympte och filtades. Detta inträffande ca ett år efter köpet. C klagade till säljaren, som skickade tröjan till agenten. Denne menade att tröjan tålde maskintvätt i 40°. C anmälde ärendet till nämnden och yrkade byte, eftersom tröjan inte tålde maskintvätt enligt skötselrådet.

I sitt svar till nämnden påpekade säljaren att C hade uppgett att tröjan hade tvättats två gånger. Säljaren menade att det var underligt att tröjan krympte först vid andra tvätten. Företaget skickade en likadan tröja till nämnden. Säljaren uppgav att den tröjan hade tvättats en gång i maskin 30° och endast var lite filtad men i fullgott skick.

Nämndens bedömning:

Nämnden har granskat anmälarens tröja samt en tröja som säljföretaget har sänt till nämnden. Så som det får förstås har den reklamerade tröjan tvättats två gånger. Tröjan har krympt och filtats. Den tröja som säljföretaget har sänt till nämnden har enligt uppgift tvättats en gång. Enligt nämndens mening uppvisar säljföretagets tröja även en filtning av materialet. Övervägande skäl talar för att tröjan inte tål upprepade tvättningar i maskin enligt skötselrådet. Tröjan skall därför anses felaktig. Det är dessutom inte tillfredsställande att ha två olika skötselråd i ett och samma plagg.

Felet hos tröjan är väsentligt och C bör ha rätt att, i enlighet med sitt yrkande, få tröjan utbytt. Vid bytet bör hon dock själv lägga till 300 kr för den nytta hon får anses ha haft av tröjan.