ARN 1991-6812

Soffa i skai uppvisade efter ett och ett halvt år små hål utmed sömmarna. Eftersom det, trots säljarens påstående därom, inte fanns något som tydde på att soffan hade utsatts för felaktig eller ovarsam användning, har köparen ansetts berättigad att häva köpet.

Soffa i skai uppvisade efter ett och ett halvt år små hål utmed sömmarna. Eftersom det, trots säljarens påstående därom, inte fanns något som tydde på att soffan hade utsatts för felaktig eller ovarsam användning, har köparen ansetts berättigad att häva köpet. Avgörande 1992-06-04; 91-6812

I december 1989 köpte U en soffgrupp i konstlädermaterialet skai. Gruppen kostade 6 450 kr. I juli 1991 upptäckte U att det hade uppkommit små hål utmed sömmarna i plymåerna. U klagade till säljaren, som skickade ett plymåöverdag till fabrikanten. Denne menade att gruppen hade utsatts för onormalt slitage. Hål uppstod även på andra delar av gruppen. U anmälade ärendet till nämnden och yrkade hävning av köpet. Säljaren svarade till nämnden att tillverkaren ansåg att det var nötskador.

Nämndens bedömning:

Nämnden har granskat ett plymåöverdrag tillhörande soffgruppen. Därvid har konstaterats att materialet, skai, har gått sönder vid sömmarna. Det finns ingenting som tyder på att detta skulle ha sin grund i någon felaktig eller ovarsam användning av soffan. Övervägande skäl talar istället för att materialet inte är av tillfredsställande kvalitet. Soffgruppen skall därför betraktas som felaktig. Felet är väsentligt och U bör ha rätt att häva köpet. Med beaktande av den nytta U får anses ha haft av soffgruppen bör U få tillbaka skäliga ansedda 4 500 kr.