ARN 1992-0226

Fråga om betydelsen av att det i en informationsfolder om en gruppförsäkring hade angetts att en förutsättning för ersättning var att olycksfallet medfört "läkarbesök", då det i försäkringsvillkoren föreskrevs "läkarbehandling".

Fråga om betydelsen av att det i en informationsfolder om en gruppförsäkring hade angetts att en förutsättning för ersättning var att olycksfallet medfört "läkarbesök", då det i försäkringsvillkoren föreskrevs "läkarbehandling". Avgörande 1992-10-14; 92-0226

E var ansluten till en gruppförsäkring hos bolaget med sin hustru som medförsäkrad. I försäkringen ingick olycksfallsförsäkring. Försäkringen gällde med bl a följande villkor:

Leder olycksfallsskadan till att den försäkrade måste behandlas av läkare, lämnas ersättning enligt skadeståndsrättsliga regler för - dels kläder och normalt burna andra personliga tillhörigheter som skadats vid olycksfallet. Ersättning lämnas med högst 0,5 basbelopp. -dels oundvikliga merkostnader som till följd av olycksfallsskadan uppstått under den akuta sjukdomstiden. Ersättning lämnas med högst 3 basbelopp.

Vid ett tillfälle i september 1991, då hustrun skulle stiga ur bilen, ramlade hon och slog ansiktet i marken. Hennes glasögon gick sönder. Tre dagar senare besökte hon läkare för kontroll. John Eriksson begärde av bolaget ersättning för kostnader för anskaffande av nya glasögon med 3 625 kr avseende jämväl kostnader för bussresor vid tre tillfällen till glasögonbutiken. Han åberopade därvid att det i en folder, som bolaget tillställt honom, angavs att en förutsättning för ersättning var att olycksfallet medfört läkarbesök.

Bolaget avböjde att utge ersättning eftersom skadan inte hade medfört läkarbehandling.

Nämndens bedömning:

Av de försäkringsvillkor som är tillämpliga för ifrågavarande försäkringsavtal framgår klart att ersättning för bl.a. kläder och normalt burna personliga tillhörigheter lämnas endast om olycksfallsskadan leder till att den försäkrade måste behandlas av läkare. Vid bedömningen av vad som kan anses följa av det ifrågavarande försäkringsavtalet måste hänsyn tas till inte bara de ifrågavarande försäkringsvillkoren utan också andra omständigheter, bl.a. de uppgifter som försäkringsgivaren lämnat i samband med marknadsföringen av försäkringen. I detta avseende har nämnden noterat att försäkringsgivaren i en av honom tillhandahållen folder angivit att ersättning för den nu ifrågavarande skadan lämnas från försäkringen, om olycksfallet "medför läkarbesök". I foldern talas således inte om att "behandling" av läkare krävs för att ersättning skall lämnas.

Av utredningen i ärendet framgår att försäkringstagaren tagit del av innehållet i foldern och fäst avseende vid detta på den ifrågavarande punkten. Med hänsyn härtill finner nämnden att det av försäkringsavtalet mellan parterna får anses följa att ersättning skall lämnas i nu ifrågavarande fall.

Nämnden rekommenderade bolaget att reglera skadan i enlighet med denna bedömning.