ARN 1992-0716

Fråga om faktureringsavgift för räkningar avseende kabel-TV- abonnemang.

Fråga om faktureringsavgift för räkningar avseende kabel-TV-abonnemang. Avgörande 1993-05-24; 92-0716

K yrkade att bli befriad från faktureringsavgift som bolaget hade fakturerat honom från och med februari 1992. Grunden var att bolaget inte i förväg skriftligen informerat honom om att en sådan avgift skulle införas.

Bolaget, som bestred yrkandet, uppgav att eftersom bolaget hade följt de allmänna bestämmelserna för abonnemangsavtalet kunde det inte krävas något skriftligt meddelande för att avgiften skulle få tas ut.

Nämndens bedömning:

Yrkandet i ärendet understiger den för tillfället aktuella värdegränsen på elavdelningen (500 kr). Eftersom tvisten är av principiellt intresse beslutar nämnden, med stöd av 3 § andra stycket förordningen (1988:1583) med instruktion för Allmänna reklamationsnämnden, att pröva tvisten.

Tvist i ärendet gäller frågan huruvida bolaget äger rätt att uttaga faktureringsavgift av abonnenten. K har gjort gällande att bolaget inte informerat honom skriftligen om att en sådan avgift skulle införas. Bolaget å sin sida har anfört att det ändrat de allmänna bestämmelserna genom att besluta om uttag av faktureringsavgift. Ändringen har meddelats i bolagets lokal-TVkanal mer än tre månader innan ändringen trädde i kraft. Således har, enligt bolaget, ändringen och aviseringen skett helt i enlighet med gällande avtal mellan parterna.

Nämnden har att först ta ställning till huruvida ändringen, d v s införande av faktureringsavgift, gjorts i enlighet med gällande avtal. Om så är fallet har nämnden att ta ställning till huruvida information om ändringen lämnats på rätt sätt.

De ursprungliga abonnemangsbestämmelserna, som gällde vid tiden för tecknande av abonnemanget innehöll bl a följande bestämmelse, punkten 12:

"Bolaget har rätt att besluta om ändringar i allmänna bestämmelser varvid abonnenten skall underrättas härom senast tre månader innan ändringen träder i kraft. Ändringen enligt 6, 10, 12 § aviseras genom meddelande i bolagets lokal-TV-kanal."

Med stöd av ovan nämnda bestämmelse har de allmänna bestämmelser ändrats och punkten 12 har nu under rubriken "Ändringar i allmänna bestämmelser" följande innehåll:

"Bolaget har rätt att besluta om ändringar i allmänna bestämmelser, varvid abonnenten ska underrättas härom senast tre månader innan ändring träder i kraft. Ändring av avgifter, kanaler eller dessa anvisningar i övrigt, aviseras genom meddelande i bolagets lokala TV-kanal."

Uttrycket "ändring av avgifter" ger enligt nämndens mening vid handen att det skall vara fråga om ändringar av de redan befintliga avgifterna, t ex abonnemangsavgiften. Däremot kan införande av helt nya avgifter inte inrymmas i uttryckets ordalydelse.

Med hänvisning till det ovan anförda finner nämnden att punkten 12 i de allmänna bestämmelserna inte innebär att bolaget haft rätt att införa en ny avgift, d v s faktureringsavgift. På grund härav och då bolaget inte heller i övrigt enligt avtalet har rätt att ensidigt ändra avtalsvillkoren skall K:s talan bifallas.