ARN 1992-0944

För att det sk kallade kundskyddet i Motorbranschens Riksförbunds (MRF) garanti gällande begagnade bilar skall träda i kraft förutsättes att Allmänna reklamationsnämnden i ett avgörande har rekommenderat säljaren att utge ersättning.

För att det sk kallade kundskyddet i Motorbranschens Riksförbunds (MRF) garanti gällande begagnade bilar skall träda i kraft förutsättes att Allmänna reklamationsnämnden i ett avgörande har rekommenderat säljaren att utge ersättning. Avgörande 1992-11-12; 92-0944

I oktober 1991 köpte K en begagnad Opel av ett MRF-anslutet företag i Malmö. Tre månaders MRF-garanti lämnades.

Efter köpet klagade K på obalans och vibrationer i bilen. Företaget lovade att reparera. Strax innan den överenskomna tidpunkten för reparationen gick företaget emellertid i konkurs.

Med hänvisning till garantin yrkade K vid nämnden i första hand att bolaget skulle åläggas att utföra den överenskomna reparationen och i andra hand att MRF skulle stå för reparationskostnaden. I garantin fanns nämligen under punkt 8 ett villkor av följande lydelse: "Under förutsättning att säljarföretaget var anslutet till Motorbranschens Riksförbund (MRF) när köpet skedde åtnjuter köparen MRFs kundskydd som innebär att MRF svarar för att köparen erhåller den ersättning ARN eventuellt rekommenderat."

MRF bestred yrkandet och anförde att kundskyddet gäller vid tvist mellan köpare och säljare. Någon tvist förelåg inte mellan parterna när säljarbolaget gick i konkurs.

Nämnden, som på grund av företagets konkurs avvisade ärendet i den del det avsåg företaget, anförde i sitt beslut vidare:

Enligt punkten 8 i MRF-garanti för begagnad bil innebär MRF:s kundskydd att MRF svarar för att kunden erhåller den ersättning som Allmänna reklamationsnämnden i ett nämndens avgörande har rekommenderat säljaren att utge till kunden.

I förevarande ärende har nämnden inte i sak prövat yrkandet mot företaget. Det föreligger således inte någon rekommendation av det slag som anges i garantin. Något befogat anspråk kan därför inte riktas gentemot MRF med stöd av garantin. K:s yrkande i kan följaktligen inte bifallas.