ARN 1992-1494

Tvättråd som är fastsydda i plagg har ansetts gälla framför muntliga eller borttagbara tvättråd.

Tvättråd som är fastsydda i plagg har ansetts gälla framför muntliga eller borttagbara tvättråd. Avgörande 1992-12-21; 92-1494

S fick tröjan i julklapp av sin man. Hon tvättade tröjan i maskin enligt det isydda skötselrådet. Tröjan krympte. S klagade i affären. Säljaren hävdade att det hade stått handtvätt på kvittot. S hade inte kvittot kvar. S anmälade ärendet till nämnden och yrkade hävning av köpet.

I sitt svar till nämnden framförde företaget att säljaren alltid talar om för kunden att plagget skall handtvättas. Skriftlig information om handtvätt lämnas dessutom på kvittot och på en hängetikett på plagget. Hängetiketten avlägsnas inte i affären utan den klipper kunden själv av.

Nämndens bedömning:

Nämnden har granskat tröjan och konstaterat den påtalade krympningen. Det saknas anledning att anta att S har tvättat tröjan på annat sätt än vad det isydda skötselrådet anger. På grund härav och då ett isytt tvättråd alltid gäller före muntliga eller borttagbara tvättråd kan S inte lastas för det inträffade. Tröjan får istället anses vara behäftad med ett fel av väsentlig betydelse för S. Hon bör därför ha rätt att häva köpet. Nämnden rekommenderar företaget att, mot återfående av tröjan, betala tillbaka köpesumman till S.