ARN 1992-1838

En skinnjacka tappade färg efter viss tid. Säljaren har bevisbördan för sitt påstående att köparen hade informerats om att detta kunde ske.

En skinnjacka tappade färg efter viss tid. Säljaren har bevisbördan för sitt påstående att köparen hade informerats om att detta kunde ske. Avgörande 1992-11-10; 92-1838

J köpte en jacka. Jackan tappade färg. När hon köpte jackan gavs ingen som helst information eller skötselråd. På eget initiativ frågade hon expediten om jackan skulle tappa färg och svaret blev nej.

J yrkade hävning av köpet.

Säljföretaget, som bestred yrkandet, uppgav i sitt svar till nämnden följande: Jackan är specialbehandlad så att den skall se gammal ut. Behandlingen gör tyvärr att jackan tappar färg inom en tid. Vid köpet informerades kunden om detta.

Nämndens bedömning:

Nämnden har granskat skinnjackan och konstaterat att den har tappat färg på ett icke godtagbart sätt. Visserligen har säljföretaget invänt att kunderna informeras om att jackorna tappar färg. J har dock anfört att hon aldrig har erhållit någon sådan information och säljföretaget har inte förmått visa att information om jackans färgegenskaper har lämnats henne. Efter- som färgbortfallet på skinnet i jackan är väsentligt bör J ha rätt att i enlighet med sitt yrkande få häva köpet och återfå köpesumman, 1 798 kronor.