ARN 1992-1928

Fråga om en skada på avställd bil, som hade en s.k. avställningsförsäkring, kunde ersättas ur försäkringen.

Fråga om en skada på avställd bil, som hade en s.k. avställningsförsäkring, kunde ersättas ur försäkringen. Avgörande 1993-01-12; 92-1928

N hade en försäkring för avställt fordon (s k garageförsäkring eller avställningsförsäkring) hos bolaget. Försäkringen omfattade bl a annan yttre olyckshändelse.

Vid en vändning av bilen på en parkeringsficka missbedömdes avståndet till en stolpe och dörren skadades. Eftersom motorn var urplockad puttades bilen för hand. N yrkade att skadan skulle omfattas av försäkringen.

Bolaget bestred bifall till yrkandet med hänvisning till att bilen varit i rörelse varför skadehändelsen skulle falla under begrepp trafikolycka som omfattas av en vagnskadeförsäkring men inte av en avställningsförsäkring. Enligt bolaget kunde bedömningen inte påverkas av att framförandet skett med handkraft.

Nämnden gjorde följande bedömning:

För att ersättning skall betalas ur försäkringen krävs enligt villkoren att skadan skall ha uppkommit genom uppsåtlig skadegörelse av tredje man, annan yttre olyckshändelse eller under transport på annat transportmedel. Frågan i ärendet gäller om skadan skall anses ha uppkommit genom en yttre olyckshändelse.

Syftet med en försäkring av detta slag är att skydda fordon för vagnskaderisker som kan bli aktuella när de är avställda och inte brukas. Mot bakgrund av detta syfte och i jämförelse med övriga ersättningsgrundande fall ligger det närmast till hands att tolka begreppet yttre olyckshändelse som händelser orsakade av andra omständigheter eller föremål än sådana som kan hänföras till bilen i fråga, t ex ett nedfallande träd eller tak, påkörning av en annan bil o dyl. I förevarande fall har skadan uppkommit när bilen har satts i rörelse och själv kolliderat med en stolpe. Enligt nämndens mening är en sådan händelse inte att betrakta som en yttre olyckshändelse i villkorens mening. Den omfattas därför inte av försäkringen.

Nämnden lämnde J:s yrkande utan bifall.