ARN 1992-2559

Trots att en rörelse hade överlåtits till ny ägare, har ett presentkort som utfärdats av den tidigare ägaren ansetts giltigt gentemot den nye ägaren, då denne inte kunnat visa att dylika förpliktelser inte ingick i överlåtelsen.

Trots att en rörelse hade överlåtits till ny ägare, har ett presentkort som utfärdats av den tidigare ägaren ansetts giltigt gentemot den nye ägaren, då denne inte kunnat visa att dylika förpliktelser inte ingick i överlåtelsen. Avgörande 1992-11-30; 92-2559

T fick i april 1991 ett presentkort för ansiktsbehandlingar hos ett företag i Stockholm. När hon försökte utnyttja kortet våren 1992, vägrades hon detta. Skälet var att den förre ägaren sålt salongen och den nya ägaren ansåg sig inte ha övertagit något ansvar för de presentkort den förre ägaren sålt. T yrkade att nämnden skulle fastställa hennes rätt att utnyttja kortet eller ge henne rätt att få tillbaka vad kortet kostat.

Företaget bestred yrkandet. Presentkortet var utfärdat av den förre ägaren innan företaget överläts. Denne hade också tagit emot betalningen. Den nya ägaren hade inte övertagit förre ägarens skyldigheter och ansåg sig därför inte ansvarig för presentkortets infriande.

Nämndens bedömning:

Presentkortet är utställt av företaget E med en angiven giltighetstid av ett år. Verksamheten vid företaget E har såvitt framgår drivits vidare under samma firma, i samma lokaler och med samma typ av tjänster efter överlåtelsen.

Nämnden anser att det i sådana överlåtelsesituationer som den aktuella bör föreligga en presumtion - i vart fall i förhållandet konsument-näringsidkare - för att den nye ägaren övertagit såväl tillgångar som förpliktelser i rörelsen. Endast om den nye innehavaren av rörelsen kan styrka att en förpliktelse inte omfattas av överlåtelsen bör han ha möjlighet att underlåta att infria förpliktelser mot en konsument.

Vid detta förhållande har den nuvarande innehavaren av företaget att ansvara för fullgörandet av vad som utfästs i presentkortet. T:s yrkande skall därför bifallas.