ARN 1992-3173

Då abonnemangsavtal avseende kabel-TV inte har innehållit något förbehåll för oförutsedda kostnadsökningar, t.ex. skatter, har Kabel-TV-bolag inte ansetts ha rätt att kräva ersättning för mervärdesskatt på avtalad anslutningsavgift som inte innefattat sådan skatt.

Då abonnemangsavtal avseende kabel-TV inte har innehållit något förbehåll för oförutsedda kostnadsökningar, t.ex. skatter, har Kabel-TV-bolag inte ansetts ha rätt att kräva ersättning för mervärdesskatt på avtalad anslutningsavgift som inte innefattat sådan skatt. Avgörande 1993-01-22; 92-3173

I februari 1990 ingick T avtal med ett kabel-TV-bolag om anslutning till kabel-TV-nät. Anslutningsavgiften skulle uppgå till 3 900 kr. Anslutningen blev inte klar förrän i mars 1992 på grund av bolagets mycket långsamma arbete. Vid den tiden hade mervärdeskatt (moms) införts på byggarbeten. På den faktura som T därefter fick hade moms lagts på med 975 kr. Av ingånget avtal framgick inte att kabelbolaget hade rätt till prishöjning eller momsdebitering. T yrkade därför att bolaget skulle dra tillbaka sitt krav i den delen.

Kabelbolaget bestred yrkandet under åberopande av att nämnda moms var en helt oförutsedd kostnad vid avtalstillfället.

I sitt beslut anförde nämnden följande:

Skyldigheten för kabelbolaget att betala moms följer av offentligrättslig lagstiftning. I brist på uttryckliga reservationer i avtalet påverkar detta förhållande inte parternas avtalsrättsliga rättigheter och skyldigheter. Det anslutningsavtal som ingåtts mellan parterna i februari 1990 innehåller förbehåll för ändringar av abonnentavgifter för basutbud och enskilda programkanaler samt "Övriga abonnemang". I övrigt saknas förbehåll för oförutsedda kostnadsökningar. Vid sådant förhållande saknar bolaget enligt nämndens mening stöd för att ta ut ersättning av T för den uppkomna merkostnaden på grund av momsen. Kravet bör därför dras tillbaka.