ARN 1992-3507

Fråga om en s.k. givare utgjorde en sådan komponent i en bil som omfattades av tillverkaransvaret enligt bilavgaslagen.

Fråga om en s.k. givare utgjorde en sådan komponent i en bil som omfattades av tillverkaransvaret enligt bilavgaslagen . Avgörande 1993-04-08; 92-3507

S köpte en fabriksny bil med s.k. tillverkaråtagande för fel i bilens avgasreningssystem. Vid årlig besiktning fick bilen anmärkning på avgasutsläppet. Han fick lov att byta givare för styrning av bränsleflödet, "barometer" som styr lufttrycket samt motorolja. När han klagade hos generalagenten fick han veta att garantin inte skulle gälla. S yrkade att garantin skulle gälla.

Generalagenten bestred yrkandet med hänvisning till att fel på givaren hade orsakat de för höga avgasvärdena men att givaren inte ingår i avgasåtagandet.

Nämndens bedömning:

Det s.k. tillverkaråtagandet avseende fel i bilars avgasreningssystem får anses omfatta sådana komponenter vilka tillkommit och monterats i det primära syftet att begränsa föroreningar i avgaserna och hindra utsläpp av bränsleångor.

Den tvistade givaren har inte tillkommit eller monterats i ovan nämnda syfte och omfattas således inte av tillverkarens åtagande. S:s yrkande lämnas därför utan bifall.