ARN 1992-3537

Skada har uppstått vid vattentvätt av gammal brudklänning. Uttrycket "egen risk" har inte godtagits som reservation.

Skada har uppstått vid vattentvätt av gammal brudklänning. Uttrycket "egen risk" har inte godtagits som reservation. Avgörande 1992-11-10; 92-3537

S lämnade brudklänningen till tvätt och överlät till tvätteriet att bedöma hur klänningen skulle tvättas. Tvätteriet sade att tvättningen skedde på egen risk men tvätteriet talade också om att de hade tidigare under samma vecka tvättat brudklänningar och det hade gått bra. Efter tvättningen hade klänningen krympt och sömmarna hade gått sönder. Vid reklamationen till tvätteriet avvisades klagomålet. Tvätteriet hävdade att klänningen hade tvättats på hennes egen risk. På inlämningskvittot stod inget antecknat om detta. Brudklänningen var inköpt år 1956 och S yrkade ersättning motsvarande återanskaffningspriset 5 000 kr.

Tvätteriet anförde i sitt svar till nämnden att muntlig reservation gjordes och på inlämningskvittot noterades "på egen risk". Tvätteriet och kunden var helt eniga om detta. Klänningen vattentvättades.

Nämndens bedömning:

Av de lämnade uppgifterna framgår det som ostridigt att klänningen har krympt i samband med tvättbehandlingen.

Uttrycket "på egen risk" som ibland används av tvätterier är - som alltför oprecist - inte att anse som en regelrätt reservation. Dessutom kan en reservation aldrig frita ett tvätteri från ansvar om en skada uppstår genom felaktig eller ovarsam behandling av tvättgodset.

Tvätteriet borde i stället ha upplyst S om att klänningen måste vattentvättas för att uppnå ett tillfredsställande tvättresultat och varnat S för de risker som är förbundna med en vattentvätt och reserverat sig som branschens leveransvillkor rekommenderar. Eftersom så inte har skett anser nämnden att tvätteriet bör ersätta S för den uppkomna skadan med ett belopp som motsvarar brudklänningens värde när den lämnades in för tvättning. Med beaktande av att klänningen, som var köpt år 1956, redan vid inlämningen hade lågt värde bör ersättningen skäligen bestämmas till 500 kr.