ARN 1992-4226

I avsaknad av varudeklaration har uppgifter från en köpare av en begagnad bil, om att ett fel förelegat redan vid köpet, förutsatts vara riktiga och säljaren har därför ansetts betalningsskyldig för uppkommen reparationskostnad.

I avsaknad av varudeklaration har uppgifter från en köpare av en begagnad bil, om att ett fel förelegat redan vid köpet, förutsatts vara riktiga och säljaren har därför ansetts betalningsskyldig för uppkommen reparationskostnad. Avgörande 1993-02-22; 92-4226

K köpte i april 1992 en begagnad bil av L för 28 500 kr. Bilen var inte varudeklarerad vid köpet. Samma dag som K köpte bilen upptäckte hon att det var ett missljud i växellådan. Hon klagade till L som uppgav att det var urtrampningslagret som lät och att detta inte var något farligt. Missljudet ökade dock. Tre månader efter köpet kontaktade hon generalagenten för bilmärket som uppgav att växellådslagrena var slut. Hon vände sig åter till L som fortfarande hävdade att det emellertid bara förelåg ett ofarligt fel på urtrampningslagret.

K lät reparera felet och yrkade i nämnden att L skulle stå för kostnaden då felet förelegat vid leveransen.

L bestred kravet.

Nämndens bedömning:

K har uppgett att ett missljud fanns i bilen redan vid köpet. I avsaknad av varudeklaration som visar motsatsen, förutsätter nämnden att K:s uppgifter är riktiga. Bolaget får därför anses ansvarigt för felet. K:s yrkande om ersättning med 2 600 kr får, trots att full verifikation saknas, anses vara skäligt. Hennes yrkande bifalles därför.