ARN 1992-4406

Tyget på en barnvagn har blekts på grund av otillfredsställande färghärdighet. Felet har ej ansetts böra föranleda hävning av köpet eller omleverans utan enbart ett prisavdrag.

Tyget på en barnvagn har blekts på grund av otillfredsställande färghärdighet. Felet har ej ansetts böra föranleda hävning av köpet eller omleverans utan enbart ett prisavdrag. Avgörande 1993-02-26; 92-4406

S köpte en barnvagn i september 1991. I juni 1992 upptäckte hon att tyget blekts, och reklamerade detta till säljaren.

Hon yrkade prisavdrag med 1 200 kr.

Säljaren, som bestred yrkandet, uppgav i sitt svar till nämnden: Säljaren lämnar alltid muntliga skötselråd och tvättråd till de vagnar som saknar dessa i skrift. Säljaren rekommenderar även kunden att köpa ett regnskydd till sina vagnar. Vagnen har inte skötts på ett betryggande sätt.

Nämndens bedömning:

Nämnden har granskat suffletten till barnvagnen och konstaterat att tyget har blekts. Enligt nämndens mening har tyget haft en otillfredsställande färghärdighet vilket naturligen inverkar negativt på vagnens andrahandsvärde. Felet är inte av beskaffenhet att medföra så ingripande påföljd som hävning av köpet eller utbyte av vagnen utan nämnden anser att S bör kompenseras med ett prisavdrag. Detta kan skäligen bestämmas till 800 kronor.