ARN 1992-4694

En konsument har ansetts ha rätt att avbryta en påbörjad kurs, om kursgivaren får full ersättning för den del av kursen som konsumenten tagit del av och skälig ersättning för administrationskostnader avseende den inte utnyttjade delen av kursen (jfr 37 och 41 §§ konsumentköplagen samt 42-44 §§ konsumenttjänstlagen) Avgörande: 1993-03-26; 92-4694

En konsument har ansetts ha rätt att avbryta en påbörjad kurs, om kursgivaren får full ersättning för den del av kursen som konsumenten tagit del av och skälig ersättning för administrationskostnader avseende den inte utnyttjade delen av kursen (jfr 37 och 41 §§ konsumentköplagen samt 42 - 44 §§ konsumenttjänstlagen ) Avgörande: 1993-03-26; 92-4694

I oktober 1991 köpte C en korrespondenskurs i teckning av en konstskola. Kursen bestod av 28 kursbrev och 8 kassettband, vilka levererades med jämna mellanrum och betalades vartefter. Knappt ett år senare begärde hon att få avbryta kursen. Detta medgavs inte. Hon hade endast läst ett par av de 19 brev och 4 kassetter som hon dittills erhållit.

C yrkade i nämnden att få avbryta kursen därför att den visat sig vara för svår för henne.

Kursgivaren bestred yrkandet under åberopande av att C deltagit i kursen under ett år och att hon köpt ett kurspaket bestående av 28 brev samt 8 kassettband.

Reklamationsnämnden uttalade följande.

Nämnden har i flera tidigare avgöranden godtagit att en konsument avbeställer och avbryter sitt deltagande i en påbörjad kurs. Avbryts kursen bör dock kursgivaren ha rätt till ekonomisk kompensation. Kursgivaren bör därvid få skälig ersättning för administrationskostnader och full ersättning för den del av kursen som redan har utnyttjats då avbeställningen sker. Utgångspunkten för beräkningen av de administrativa kostnaderna bör vara tio procent av priset för den inte utnyttjade delen av kursen. Nämnden finner inte något skäl att avvika från denna praxis i förevarande fall.

C har uppgivit att hon köpte ifrågavarande kursen i oktober 1991. Såvitt utrett bestod kursen av 28 kursbrev och 8 kassettband; priset på varje enhet - inklusive porto och expeditionsavgift - var 81 kr och det totala priset således 2 916 kr. Det är inte utrett hur många brev/kassetter som C hade tillgodogjort sig vid tillfället för hennes begäran om att få avbryta kursen i augusti 1992. Nämnden finner därför att hon bör betala för de 19 brev och 4 kassetter som hon numera erhållit. Hon bör härvid betala 23/36 av priset för kursen eller 1 863 kr. Därutöver bör hon, i enlighet med vad som ovan sagts, betala tio procent av återstoden av priset för kursen eller 105 kr. Annulleringskostnaden bör således uppgå till 1 968 kr.

Nämnden rekommenderar kursgivaren att återbetala skillnaden mellan det belopp som C redan inbetalat och en annulleringskostnad om 1 968 kr.