ARN 1992-4787

Fråga om ansvaret för skada som uppstått på en bil under den tid bilen varit inlämnad för reparation (32 § konsumenttjänstlagen).

Fråga om ansvaret för skada som uppstått på en bil under den tid bilen varit inlämnad för reparation ( 32 § konsumenttjänstlagen ). Avgörande 1993-02-24; 92-4787

O lämnade in sin bil för förgasarinställning hos bolaget A. När han hämtade bilen uppgav montören att framrutan hade skadats av ett stenskott från en mötande lastbil när bilen provkördes. O yrkade ersättning för glasförsäkringens självrisk.

Bolaget A bestred O:s yrkande under påstående att den mötande lastbilens ägare var vållande till skadan.

Nämndens bedömning:

Bilrutan har tydligen skadats medan bolaget hade hand om bilen för en reparation. Från bolagets sida har uppgetts att skadan uppkommit genom ett stenskott vid en provkörning i samband med reparationen.

Om föremålet för en tjänst skadas medan egendomen är i en näringsidkares besittning eller annars under dennes kontroll, är näringsidkaren enligt 32 § konsumenttjänstlagen skyldig att ersätta skadan, om inte näringsidkaren visar att skadan ej beror på försummelse av honom eller någon som på hans sida har anlitats för att utföra tjänsten.

I det aktuella fallet har det inte anförts någon omständighet avsedd att visa att det inträffade inte beror på försummelse på näringsidkarens sida. Bolaget är alltså skyldigt att ersätta skadan på rutan. Skäligheten av det yrkade beloppet har inte satts i fråga. Skadeståndsyrkandet skall därför bifallas.