ARN 1992-5381

Då samma fel återkommit på en soffa trots en omleverans och ett försök att åtgärda felet har köparen ansetts ha rätt att häva köpet.

Då samma fel återkommit på en soffa trots en omleverans och ett försök att åtgärda felet har köparen ansetts ha rätt att häva köpet. Avgörande 1993-04-06; 92-5381

R köpte en soffa. Efter en vecka hade mitten av soffan sjunkit ihop. Säljaren höll med om att det var fel på soffan, och R fick en ny soffa. Samma sak hände igen. Säljaren tog tillbaka soffan och stoppade om den. Efter en vecka var det fel på soffan igen. Säljaren ville då inte åtgärda soffan.

R yrkade hävning av köpet samt ersättning för besiktning med 425 kr.

I sitt svar till nämnden påpekade säljaren att det verkade som om endast en sittplats i soffan använts och rekommenderade R att i fortsättningen utnyttja även de andra sittplatserna i soffan. Säljaren erbjöd sig dock att ytterligare en gång byta innermaterial i soffan.

Nämndens bedömning:

Av besiktningsutlåtandet framgår att soffan är behäftad med fel beträffande stoppningen. Soffan har bytts ut en gång och reparerats en gång. Enligt nämndens mening skall R inte behöva goda ytterligare försök, utöver dessa två, att avhjälpa felet. Han bör istället, i enlighet med sitt yrkande, ha rätt att häva köpet. Han bör även ha rätt till ersättning för besiktningskostnaden med yrkade 425 kr.