ARN 1992-5666

Vid köp i en s.k. fyndhörna av varor till kraftigt reducerat pris får köparen räkna med att möjligheten till omleverans (byte) kan vara begränsad.

Vid köp i en s.k. fyndhörna av varor till kraftigt reducerat pris får köparen räkna med att möjligheten till omleverans (byte) kan vara begränsad. Avgörande 1993-06-08; 92-5666

C anförde: Han köpte i september 1992 två garderober på extrapris. Garderoberna visade sig omöjliga att montera ihop. Bolaget, som medgav fel i varan, vägrade att leverera nya garderober trots att de hade sådana i lager. Bolaget hävdade att det skulle medföra en oskälig kostnad för dem att leverera en ny vara, eftersom den kostar betydligt mer till ordinarie pris. I propositionen till den aktuella paragrafen i konsumentköplagen anförs dock: "Skyldighet att avhjälpa felet kan vara oskäligt betungande för säljaren exempelvis om han saknar tekniska eller organisatoriska resurser för ändamålet eller om anskaffandet av erforderliga reservdelar skulle vara mycket kostsamt." Priset kan inte vara så oskäligt betungande att bolaget skall befrias från sin skyldighet till omleverans.

C yrkade byte till felfri vara.

Bolaget, som bestred yrkandet, uppgav i sitt svar till nämnden följande: Garderoberna kom från ett centralt lager. I tron att det var en restleverans av produkter som man sålt vid bolagets 20-års jubileum, såldes garderoberna på bolagets fyndförsäljning till ett mycket lågt pris. Det visade sig emellertid att garderoberna var fellevererade från centrallagret och att de var behäftade med fel. Bolaget försökte avhjälpa felet genom att leverera nya gavlar, men då dessa kom från en annan leverantör så passade de inte. Bolaget kan inte få tag på passande gavlar beroende på att leverantören inte längre finns kvar. Bolaget har erbjudit anmälaren återgång av köpet. Bolaget har även erbjudit anmälaren att få två stycken garderober av samma typ som de han köpt och bara betala för en, vilket innebär att han får en prisreducering med 50 %. Alternativt har bolaget erbjudit anmälaren att, utan kostnad, få två stycken garderober av en billigare variant.

Nämndens avgörande:

Av utredningen framgår att garderoberna är sålda i den s.k. fyndhörnan till ett kraftigt reducerat pris. Enligt nämndens mening kan vid sådant köp en köpare inte förvänta sig att varan ska finnas tillgänglig för omleverans på samma villkor som det ursprungliga köpet. C bör följaktligen vara hänvisad till antingen hävning eller alternativt till att godta något av bolagets erbjudanden. C:s yrkande lämnas utan bifall.