ARN 1992-5741

Verkan av att inställd barnklubb på resmål har ansetts utgöra en avgörande förutsättning för resenärernas vilja att ingå reseavtalet.

Verkan av att inställd barnklubb på resmål har ansetts utgöra en avgörande förutsättning för resenärernas vilja att ingå reseavtalet. Avgörande 1993-05-18; 92-5741

M beställde hos researrangören en charterresa för sig och sin make och sina tre barn till Troia, Portugal. Totalpriset var 23 105 kr. De valde resmålet eftersom det enligt broschyren skulle finnas s k Bamseklubb där. Det antecknades som önskemål på deltagarbeviset att barnen ville vara med i Bamseklubben. De ringde till resmålet några dagar före avresan och fick då veta att det inte skulle bli någon Bamseklubb denna sommar. De försökte genast boka om sin resa till något resmål där det fanns Bamseklubb, men det gick inte. Dagen före avresan fick de ett skriftligt meddelande från researrangören att det inte skulle bli någon Bamseklubb. Researrangören uppgav att klubben ställdes in på grund av för litet deltagarantal.

M hade även anmärkningar på lägenhetens standard och på stranden. Hon yrkade prisavdrag med 11 555 kr.

Researrangören invände att Bamseklubben inte är ett förbokat arrangemang, som ingår i resans pris. Betalning sker på plats. På resebeviset stod angivet som önskemål att barnen vill delta i Bamseklubben. Önskemål kan aldrig garanteras. Tilläggsarrangemang genomförs i mån av tillräckligt antal deltagare. Det framgår av prislistan. För brister i inkvarteringen medgav researrangören att betala 1 100 kr.

Nämnden anförde:

Bolaget trycker i sin marknadsföring hårt på fördelarna med Bamseklubben. Det framhålls särskilt beträffande det i ärendet aktuella resmålet att det finns Bamseklubb. Det förekommer inte i broschyrmaterialet eller reseavtalet någon uppgift om att Bamseklubben ställs in vid för litet antal deltagare.

För researrangören måste det, med hänsyn till vad som förekommit vid avtalets ingående och i övrigt, ha framstått som helt klart att resenärerna vid avtalets ingående fäste särskilt avseende vid att Bamseklubb skulle finnas på resmålet. Förekomsten av sådan klubb får därför anses ha varit en avgörande förutsättning för resenärernas vilja att ingå reseavtalet. Mot bakgrund av vad som nu har anförts finner nämnden att det får anses följa av reseavtalet att Bamseklubb skulle finnas på resmålet. När nu så ej var fallet får det därför enligt nämndens mening anses föreligga en brist i researrangörens prestation. För denna brist är resenärerna berättigade till ett prisavdrag. Med beaktande av att förekomsten av Bamseklubb får anses ha varit en avgörande förutsättning för resenärernas vilja att ingå det aktuella reseavtalet finner nämnden att prisavdraget för denna brist bör bestämmas till för resenärerna sammanlagt 5 000 kr.

Vad gäller övriga av resenärerna angivna fel i researrangörens prestation konstaterar nämnden att researrangören redan betalat viss ersättning till resenärerna för smutsiga heltäckningsmattor i lägenheten. Nämnden finner den utbetalade ersättningen vara en tillräcklig kompensation för detta. Vidare finner nämnden att resenärerna, såvitt utredningen i ärendet utvisar, inte givit researrangören tillfälle att rätta till brister beträffande brödkniven. Vid sådant förhållande har

resenärerna - oavsett bristens omfattning - inte rätt till någon ersättning för denna brist. I övrigt finner nämnden att resenärerna inte förmått göra övervägande sannolikt att det förekommit några avvikelser i researrangörens prestationer från vad researrangören enligt vad som följer av avtalet varit skyldigt att åstadkomma. Nämnden finner därför att resenärernas talan - utom vad gäller Bamseklubben - bör lämnas utan bifall.