ARN 1992-6391

Annuitetslån. Då en bank har underlåtit att utnyttja möjligheten enligt villkoren att höja annuitetsbeloppet vid räntehöjningar har banken inte ansetts ha rätt att i efterhand kompensera sig härför.

Annuitetslån. Då en bank har underlåtit att utnyttja möjligheten enligt villkoren att höja annuitetsbeloppet vid räntehöjningar har banken inte ansetts ha rätt att i efterhand kompensera sig härför. Avgörande 1993-06-24; 92-6391

A fick en kredit hos banken på 25 000 kr. Krediten skulle avbetalas inom tre år. Trots villkoren krävde banken A på ytterligare 1 419 kr de 30 november 1992. A ansåg att lånet skulle vara slutbetalt redan den 30 oktober. A betalade 1 419 kr under protest och yrkade återbetalning av 1 419 kr.

Följande punkt i villkoren åberopades av A: 6. ÅTERBETALNING AV ANNUITETSLÅN -----"Om annuitetsbeloppet på grund av räntehöjning inte räcker till nedbetalning av krediten skall beloppet ökas och anpassas till den återbetalningstid som förutsattes när krediten lämnades".

Banken bestred yrkandet bl a under hänvisning till att den kredittid som fanns angiven på skuldebrevet endast gäller vid oförändrad ränta. Enligt de allmänna villkoren skall annuitetsbeloppet ökas om annuitetsbeloppet på grund av räntehöjningar inte räcker till nedbetalning av krediten. Så länge beloppet räcker till betalning av räntan sker ingen höjning av annuitetsbeloppet.

Nämndens bedömning

Ärendet avser ett annuitetslån. Kredittiden är enligt skuldebrevet tre år, om krediten inte sägs upp enligt punkterna 5 och 7 i "Allmänna villkor". I ärendet är inte fråga om tillämpning av dessa punkter, som gäller bankens rätt att säga upp krediten resp förtidslösen av denna. Vid sin bedömning har nämnden följaktligen att utgå från att den i skuldebrevet utsatta kredittiden är fast. Om annuitetsbeloppet på grund av räntehöjning inte räckt till nedbetalning av krediten har banken enligt punkt 6 andra stycket i de allmänna villkoren haft rätt att öka beloppet och anpassa det till den återbetalningstid som förutsattes när krediten lämnades.

Banken har uppenbarligen försummat att höja annuitetsbeloppet vid räntehöjningar. För detta har banken velat kompensera sig i efterhand.

Eftersom banken enligt skuldebrevet och de allmänna villkoren för krediten inte har rätt att förlänga kredittiden, kan banken inte mot A:s bestridande göra en förändring av lånevillkoren av sådan innebörd.

Enligt nämndens mening saknar banken också stöd för att retroaktivt höja annuitetsbeloppet.

Nämnden finner således att banken inte i efterhand kan kompensera sig för att banken underlåtit att utnyttja möjligheten att höja annuitetsbeloppet. A:s yrkande bör följaktligen bifallas.

Banken rekommenderades att återbetala 1 419 kr till A.