ARN 1992-6452

En väska såldes som skinnväska trots att dess utsida var av plast och endast det inre skiktet av skinn. Tillräckliga skäl för hävning av köpet har ansetts föreligga.

En väska såldes som skinnväska trots att dess utsida var av plast och endast det inre skiktet av skinn. Tillräckliga skäl för hävning av köpet har ansetts föreligga. Avgörande 1993-05-07; 92-6452

J köpte en väska. När hon köpte väskan uppgav säljaren att den var av skinn. Väskan var dock inte av skinn.

J yrkade hävning av köpet samt ersättning med 181 kr för tre besök i affären och ett besök hos en skomakare.

Säljaren, som bestred yrkandet, uppgav i sitt svar till nämnden följande: Grundmaterialet i väskan är av skinn. Väskan är tillverkad av spaltläder med ett ytskikt av PVC-plast. Tillverkaren intygar att väskan är av skinn.

Nämndens bedömning:

Nämnden har granskat väskan. Väskan består i princip av tre avgränsade skikt. Det inre skiktet är av skinn. Mellanskiktet synes vara av papp; detta skikt finns dock inte på sidstycket. Det yttre siktet, som är väskans utsida, är av plast. Skiktet av plast är ungefär lika tjockt som skiktet av skinn.

En väska av det slaget bör inte säljas som en skinnväska; den består ju till övervägande del av annat material. Genom att ändå påstå att väskan är av skinn har säljaren bibringat köparen en oriktig uppfattning om väskans art och kvalitet. Väskan avviker alltså från vad köparen med fog kunnat förutsätta. Den skall därför anses felakaktig. Felet är av det slaget att köpet bör hävas.

J har inte styrkt att hon skulle ha haft några utgifter eller någon förlust i övrigt till följd av felet. Hennes yrkande om ersättning med 181 kr kan därför inte bifallas.