ARN 1993-0389

På bokningsbekräftelse fanns reservation för eventuella oförutsedda prisändringar. Då reservationen inte närmare preciserade förutsättningarna för prishöjningar, har researrangören inte ansetts kunna ta ut tillägg för valutakursändringar.

På bokningsbekräftelse fanns reservation för eventuella oförutsedda prisändringar. Då reservationen inte närmare preciserade förutsättningarna för prishöjningar, har researrangören inte ansetts kunna ta ut tillägg för valutakursändringar. Avgörande 1993-04-26; 93-0389

J och en kamrat bokade en resa till Egypten. Resan, som kostade 7 790 kr per person, ägde rum under tiden den 7 - 14 december 1992. Den 23 november 1992 meddelade researrangören att ett tillägg på 475 kr per person skulle tas ut på grund av den svenska kronans devalvering. J ansåg inte att någon devalvering har ägt rum. Han yrkade att återfå tillägget.

Researrangören framhöll i sitt svar att resorna till Egypten inte är några grupp- eller charterresor utan individuella resor med reguljärflyg. På bolagets bokningbekräftelser står angivet: "Reservation för eventuella prisändringar såsom: skatter, devalveringar,större valutakursändringar, oljekriser, flygprisändringar, etc." - Kunden fick information om att ett valutatillägg skulle tas ut på grund av riksbankens ingripande. Alla kostnader utom flyget betalas i dollar. Kunden betalade tillägget den 27 november.

Nämnden anförde:

Researragnören har på sitt formulär till bokningsbekräftelse hänvisat till 1975 års Allmänna resevillkor för sällskaps- och gruppresor. Nämnden finner att det måste anses oskäligt att hänvisa till 1975 års villkor när 1991 års Allmänna resevillkor för sällskapsresor har gällt sedan den 15 november 1991. Nämnden bortser därför från den ifrågavarande hänvisningen. - Nämnden noterar i sammanhanget det anmärkningsvärda i att researrangören inte har några resevillkor angivna i sin katalog.

På formuläret till bokningbekräftelse finns också upptagen "Reservation för eventuella oförutsedda prisändringar såsom: skatter, devalveringar, större valutakursändringar, oljekriser, flygprisändringar, etc." Nämnden gör härtill följande bedömning. Mellan researrangören och J har träffats ett mellan parterna bindande avtal om en viss resa för ett visst pris. Researrangören har genom den förevarande reservationen inte närmare preciserat förutsättningarna för att av resenärerna ta ut kostnadsökningar orsakade av en ändring av en växelkurs. Nämnden anser vid detta förhållande att reservationen inte har medfört rätt för researrangören att höja priset för den av J bokade resan. Hans yrkande om återfående av 950 kr skall således bifallas.