ARN 1993-0707

Vid tvätt av plagg som saknar skötselmärkning har tvätteriet i princip ansvar för resultatet.

Vid tvätt av plagg som saknar skötselmärkning har tvätteriet i princip ansvar för resultatet. Avgörande 1993-04-29; 93-0707

E hade köpt en jacka år 1989 för ca 1 500 kr. Den saknade skötselmärkning men hade tvättats tidigare. Vid inlämningen av jackan beställde hon enkelkem. Inlämningsstället trodde som hon själv att jackan var av skinn och skickade jackan till skinntvätt. Någon reservation för resultatet av behandlingen gjordes inte av inlämningsstället. Efter tvättningen hade materialet i jackan gått sönder. När E klagade över tvättresultatet hos tvätteriet avvisades klagomålet. Tvätteriet hade på eget bevåg vattentvättat jackan och vid torkningen hade materialet smält. E ansåg att tvätteriet borde ha kontaktat henne innan tvättningen utfördes. E yrkade ersättning med 1 000 kr för att kunna sy sig en ny jacka av skinn i samma modell.

Tvätteriet anförde i sitt svar till nämnden att jackan hade tvättats i vattentvätt 30°C och hängtorkats. Vid inlämningen var jackan i behov av reparation och tvättning. Någon reservation för resultatet av behandlingen gjordes inte. I avsaknad av skötselmärkning och då materialet i jackan inte var skinn valde tvätteriet vattentvätt i stället för skinntvätt. Någon tvättkostnad behövde E inte betala.

Nämndens bedömning:

Nämnden har granskat jackan och konstaterat den påtalade skadan. Enligt nämndens bedömning talar övervägande skäl för att denna skada har uppkommit till följd av felaktig behandling hos tvätteriet.

Visserligen saknar jackan skötselmärkning. När ett tvätteri tar emot en sådan vara och själv väljer tvättmetod tar tvätteriet en risk. Såvitt framkommit har E inte upplysts om denna risk. Än mindre har det gjorts någon godtagbar reservation beträffande resultatet av tvättbehandlingen. Med hänsyn härtill bör E ha rätt till ersättning för den skada som tvätteriet har orsakat henne. Ersättningen kan med beaktande av vad som framkommit om jackans ålder och skick bestämmas till skäliga ansedda 500 kr.