ARN 1993-1497

Sedan en person brutit upp dörren till ett källarförråd, har egendom i förrådet stulits av en annan person. Fråga om skadan kunde ersättas ur en hemförsäkrings stöldmoment.

Sedan en person brutit upp dörren till ett källarförråd, har egendom i förrådet stulits av en annan person. Fråga om skadan kunde ersättas ur en hemförsäkrings stöldmoment. Avgörande 1993-10-20; 93-1497

I juni 1992, då L var bortrest, inträffade en vattenskada i källaren i det hus där L bodde. För att begränsa skadan bröt ordföranden i bostadsrättsföreningen upp dörren till L:s källarförråd. Dörren till förrådet lämnades olåst. En del av L:s egendom blev därefter stulen ur det olåsta förrådet.

L yrkade att stölden skulle omfattas av försäkringen.

Försäkringsbolaget, som bestred yrkandet, anförde att skadan inte omfattades av försäkringen eftersom stölden skett från ett olåst utrymme.

Nämndens bedömning:

Enligt det aktuella försäkringsvillkoret utgår ersättning för "stöld och skadegörelse av någon som bryter sig in" i ett utrymme.

Det står klart att någon har brutit sig in i L:s förråd, nämligen bostadsrättsföreningens ordförande för att begränsa en vattenskada. Stölden har visserligen utförts av någon annan, men den har av allt att döma möjliggjorts just genom att låset brutits upp. Att vid sådant förhållande vägra ersättning under åberopande av villkoret framstår inte som rimligt. Syftet med villkoret måste antas vara att förmå försäkringstagarna att förvara egendomen under lås, och det har inte kommit fram någonting som tyder på att L har brustit på den punkten.

Med hänvisning till det anförda finner nämnden att L:s yrkande skall bifallas.