ARN 1993-1642

Fråga om rätt för den som övertagit ett kabel-TV-bolag att höja avgifterna under pågående avtalsperiod; grupptalanärende.

Fråga om rätt för den som övertagit ett kabel-TV-bolag att höja avgifterna under pågående avtalsperiod; grupptalanärende. Avgörande 1993-06-17; 1993-1642

Den 1 januari 1992 genomfördes en överlåtelse av en kabel-TV-anläggning mellan två bolag. Köparen övertog därvid de med den tidigare ägaren tecknade kundavtalen, som gällde t.o.m. utgången av år 1992. Köparen höjde därefter abonnemangsavgiften från 300 kr till 1 200 kr per år under åberopande av att ägarbytet utgjorde en sådan förändring av utomstående faktorer som enligt avtalet berättigade bolaget att ändra avgiften.

Sedan nämnden i ett antal individuella tvister, bl.a. ärende 1992-3261, rekommenderat bolaget att avstå från sina krav utöver en i avtalet tillåten indexuppräkning av månadsavgiften, hemställde Konsumentombudsmannen (KO) i ett grupptalanärende om att nämnden skulle rekommendera bolaget att betala tillbaka vad konsumenterna under åren 1991 och 1992 betalat utöver den enligt avtalet angivna månadsavgiften inklusive den tillåtna indexuppräkningen. KO hänvisade till de tidigare av nämnden meddelade besluten och anförde som grund för yrkandet att en avgiftshöjning p.g.a. ett ägarbyte inte omfattas av de i kundavtalen angivna förutsättningarna för en avgiftshöjning .

Bolaget bestred KO:s yrkande och anförde att förhandlingar avseende månadsavgifterna hade förts med kunderna under 1991 och 1992. Dessa förhandlingar har varit komplicerade och först i slutet av 1992 avslutats. Förhandlingarna resulterade i en kompromiss som innebar att bolaget sänkte månadsavgiften för vissa abonnenter. Bolaget anförde vidare att det av förklarliga skäl hade varit svårt att göra alla abonnenter till viljes och att några av dem sannolikt inte skulle komma att acceptera avgifternas storlek. Bolaget ansåg sig dock ha valt en lösning som garanterade abonnenterna ett framtida kanalutbud till en låg månadsavgift.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Reklamationsnämnden har, som närmare framgår av de åberopade besluten, funnit att bolaget inte haft rätt att ändra avgifterna på grund av ägarbytet. Nämnden har rekommenderat bolaget att avstå från sina krav utöver vad som följer av den avtalade indexuppräkningen och återbetala vad som kan ha uppburits därutöver. Det står klart att det finns ett stort antal andra konsumenter som på överensstämmande grund kan göra anspråk på motsvarande åtgärd. Vad bolaget nu har anfört ändrar inte denna bedömning. Enligt nämndens mening är det från allmän synpunkt påkallat att bolaget rekommenderas att tillgodose också dessa andra konsumenters anspråk. Konsumentombudsmannens talan skall därför bifallas på det sätt som framgår av nämndens avgörande.

Nämnden rekommenderade bolaget

1. att för 1991 och 1992 endast höja avgifterna med stöd av indexuppräkningsbestämmelsen i abonnemangsavtalen med konsumenterna

2. att i förekommande fall genast återbetala till konsumenterna de belopp som bolaget har mottagit utöver vad som anges i 1.

1(2)