ARN 1993-1966

Fråga om en begravning var en sådan händelse som gav en resenär rätt att utnyttja sitt avbeställningsskydd.

Fråga om en begravning var en sådan händelse som gav en resenär rätt att utnyttja sitt avbeställningsskydd. Avgörande 1993-09-16; 93-1966

H och hans fästmö hade bokat en skidsemester till franska alperna under tiden den 20 - 27 februari 1993. Priset var 3 300 kr per person. Resan betalades den 9 februari och han köpte den 11 februari avbeställningsskydd. Den 15 februari fick de veta att H:s morfars begravning hade blivit flyttad från mars månad till den 25 februari. De avbeställde resorna och skickade på researrangörens uppmaning in ett intyg från begravningsbyrån. De fick bara tillbaka 3 194 kr och yrkar lika mycket till.

Researrangören invände att H:s släkting avled den 5 februari 1993. H bokade sin resa den 9 februari. Två dagar senare ville han köpa avbeställningsskydd, vilket researrangören medgav trots att sådant skall tecknas i samband med bokning av resa. Den 15 februari ringde H och avbeställde resorna. H kände till dödsfallet både vid bokningen av resan och vid köpet av avbeställningsskydd. Begravningen i sig är ingen ingripande händelse. H angav från början som skäl till avbokningen att det på grund av återbud hade blivit möjligt för honom att delta i begravningen. - Enligt allmänna villkor för paketresor har researrangören vid avbeställning senare än 14 dagar före avresan men tidigare än 24 timmar före avresan rätt att innehålla halva resans pris.

Nämnden anförde:

Enligt de för resan gällande resevillkoren har en resenär, som har avbeställningsskydd, rätt att avbeställa resan om det efter det att avtalet blivit bindande inträffar en händelse som är av så ingripande karaktär för resenären att det inte är rimligt att kräva att resenären skall genomföra resan samt resenären inte kunnat råda över händelsen och heller varken känt till eller bort känna till den då resan beställdes.

Av utredningen framgår att H:s morfar hade avlidit och skulle begravas i mars 1993. Resan beställdes den 9 februari 1993. Enligt H:s egen uppgift, vilken nämnden godtar och utgår ifrån vid sin bedömning, fick H den 15 februari veta att begravningen hade flyttats till den 25 februari. Begravning av en så nära anhörig som det här är fråga om är enligt nämndens mening en sådan för resenären ingripande händelse som avses i resevillkoren. Såvitt utredningen visar har H inte kunnat påverka tidpunkten för begravningen. Som framgår av nämndens ställningstagande ovan kände H inte till den ändrade tiden och det kan inte påstås att han bort känna till den. På grund av det sagda finner nämnden att H enligt resevillkoren är berättigad att återfå vad han erlagt för resan med avdrag för kostnad för expeditionsavgift och avbeställningsskydd.

Ordf: GW