ARN 1993-2343

Då skötselråd saknats i ett par kostymbyxor (skötselrådet - kemtvätt - satt i kavajen) och byxorna krympt vid vattentvätt, har varan ansetts felaktig. Avgörande 1993-09-10, 93-2343

Då skötselråd saknats i ett par kostymbyxor (skötselrådet - kemtvätt - satt i kavajen) och byxorna krympt vid vattentvätt, har varan ansetts felaktig. Avgörande 1993-09-10, 93-2343

Ett par kostymbyxor saknade skötselråd. H tvättade dem som han gör med andra byxor, 30° handtvätt. Byxorna krympte och förstördes. Han klagade till säjaren som inte lämnade någon rättelse. H anmälde ärendet till nämnden och yrkade att få ett par nya kostymbyxor, eller, om tyget inte fanns kvar, att få en ny kostym.

Företaget bestred yrkandet och anförde: Även om det enligt bestämmelserna skall vara etiketter i båda delarna av en kostym så anser företaget att en kund som skall tvätta ett par kostymbyxor som saknar skötselråd inte bara kan stoppa byxorna i tvättmaskinen. Kunden måste fråga säljföretaget om hur byxorna skall tvättas om kunden inte kommer på att titta på etiketten i kavajen.

Nämndens bedömning:

Nämnden har granskat byxorna och konstaterat att de har krympt på grund av att de har tvättats på ett för materialet olämpligt sätt. Det skötselråd som finns isytt i kavajen bekräftar också att kostymen skall kemtvättas.

Enligt 16 § konsumentköplagen skall en vara bl.a. anses felaktig om den inte åtföljs av de anvisningar som behövs för dess skötsel. Konsumentverkets riktlinjer för textilier (KOVFS 1979:8) anger dessutom att skötselråd skall sys i varje del av ett plagg om det består av två eller flera sammanhängande delar. I annat fall skulle t.ex. ett tvätteri som bara får in byxorna till en kostym för rengöring stå utan vägledning vid behandlingen.

I detta fall har H haft tillgång till kavajen när han tvättade byxorna men inte tittat efter skötselråd i denna. Han har inte heller ringt till säljföretaget för att fråga om skötselråd. Även om man kan anse att H därigenom i viss mån själv har bidragit till skadan får likväl den huvudsakliga anledningen till att denna uppkommit anses vara att det saknats anvisning i byxorna om hur dessa skall tvättas. Bristen i detta hänseende medför att varan är att anse som felaktig och H har därför rätt att kostnadsfritt erhålla ett par nya byxor till kostymen. Om det inte låter sig göras bör H få byta hela kostymen.