ARN 1993-2627

En kund, som kunnat förete inlämningskvittot, har ansetts ha rätt till skadestånd för skor som enligt skomakaren redan var utlämnade till kunden.

En kund, som kunnat förete inlämningskvittot, har ansetts ha rätt till skadestånd för skor som enligt skomakaren redan var utlämnade till kunden. Avgörande 1993-11-03; 93-2627

E lämnade i april 1993 ett par herrskor till ett skomakeri för halvsulning med lädersulor. När han skulle hämta skorna efter reparationen fanns de inte kvar. Skorna hade redan lämnats ut till någon. E hade köpt skorna i London i november 1987. Återanskaffningspriset var 2 165 kr. E yrkade ersättning med 1 000 kr för de förkomna skorna.

Skomakeriet bestred yrkandet och påstod att skorna hade utlämnats till rätt kund, som skomakaren kände väl.

Nämndens bedömning:

Till stöd för sitt påstående att han inte har hämtat ut skorna har E åberopat det kvitto som han har erhållit vid inlämningen av skorna. Kvittot är försett med följande text: "Utan detta kvitto utlämnas ej skodon". Företaget har å sin sida inte på något sätt kunnat styrka sitt påstående att E redan har hämtat ut skorna.

Med hänsyn till att E har kunnat förete det aktuella inlämningskvittot finner nämnden att det är klart mera sannolikt att han inte har fått skorna än att dessa har lämnats ut till honom. Då skorna inte finns i behåll är följaktligen företaget skyldigt att utge skadestånd. Fordrad ersättning bedöms skälig.

Skomakeriet rekommenderades således att ersätta E med 1 000 kr mot att han överlämnade kvittot till företaget.