ARN 1993-3220

Sedan en resenär fyra dagar före avresan fått besked om att hon måste betala enkelrumstillägg, har fråga uppkommit om researrangören kunnat höja priset för resan vid detta tillfälle (11 § lagen om paketresor).

Sedan en resenär fyra dagar före avresan fått besked om att hon måste betala enkelrumstillägg, har fråga uppkommit om researrangören kunnat höja priset för resan vid detta tillfälle (11 § lagen om paketresor). Avgörande 1993-10-22; 93-3220

K bokade i mitten av februari 1993 en s.k. strövtågsresa till Provence. Den skulle företas i maj. Vid bokningen frågade hon om möjligheten att få dela dubbelrum. Det skulle troligen gå bra. Fjorton dagar före avresan var hon inne på resebyrån och fick då samma svar. Fyra dagar före avresan fick hon meddelande om att hon måste betala 1 250 kr i enkelrumstillägg för att det trots stora ansträngningar inte hade gått att ordna någon rumskamrat till henne. - Första dagen i Provence träffade K en ensam dam som också hade fått besked att det inte fanns någon att dela rum med.

K yrkade återbetalning av enkelrumstillägget.

Researrangören ansåg att man på alla sätt hade försökt att ordna en rumspartner till K. På grund av avbokningar hade det inte lyckats. K debiterades därför ett tillägg för enkelrum i enlighet med de allmänna resevillkoren.

Nämnden anförde:

Researrangören har debiterat K ett enkelrumstillägg fyra dagar före avresan.

Enligt 11 § lagen om paketresor får priset för en resa inte höjas under de sista 20 dagarna före den avtalade avresedagen. Frågan uppkommer om det tillägg som K har drabbats av för att få bo i enkelrum är en sådan prishöjning som åsyftas i paragrafen. Enligt propositionen till lagen om paketresor är det inte fråga om en ändring av priset om det i avtalet har hållits öppet om inkvartering skall ske i enkel- eller dubbelrum när arrangören sedan preciserar priset. En förutsättning är dock att det tydligt framgår av avtalet hur det nya priset skall fastställas. Av Ks deltagarbevis framgår klart att enkelrumstillägg skall debiteras enligt prislistan om rumspartner inte kan ordnas. Nämnden finner således att det tillägg som K har drabbats av inte går in under de prishöjningar som finns upptagna under den aktuella paragrafen i lagen. Något hinder för researrangören att under de sista 20 dagarna före avresedagen debitera enkelrumstillägget har således inte förelegat.

Nämnden finner inte visat annat än att researrangören har gjort vad som skäligen kunde begäras för att ordna en rumspartner till K. Av olika anledningar har detta inte lyckats. Eftersom researrangören i sådana fall, enligt vad som ovan sagts, har rätt att debitera ett enkelrumstillägg kan K:s yrkande inte bifallas.

Ordf: ALE