ARN 1993-4110

Rätten för en medresenär att avboka en paketresa, när den andre resenären avbokat sin resa på grund av sjukdom.

Rätten för en medresenär att avboka en paketresa, när den andre resenären avbokat sin resa på grund av sjukdom. Avgörande 1993-12-23; 93-4110

Y och A skulle tillsammans företa en enveckas paketresa till Nice i juli 1993. Priset var 4 500 kr per person. Resenärerna hade betalt för avbeställningsskydd. A insjuknade akut dagen före avresan. Y ringde därför och avbeställde hennes resa. Y fick uppgift om att hon inte hade rätt att avboka sin resa, eftersom hon och A inte var släkt. Trots upprepade diskussioner vidhöll researrangören denna ståndpunkt. För att inte förlora hela resepriset valde hon då att genomföra resan ensam. När A ringde researrangören ett par dagar senare fick hon uppgift om att Y hade varit i sin fulla rätt att avboka den gemensamma resan.

Y yrkade i nämnden återbetalning av erlagt belopp.

Researrangören bestred yrkandet och beklagade att resenärerna hade fått olika besked om möjligheten att avboka för medresenären vid akut sjukdom hos en resenär. Enligt resevillkoren punkt 3.2.3. har ett resesällskap till en drabbad person rätt till avbokning om det omöjliggör för resenären att genomföra resan. Att sjukdom drabbade anmälarens resesällskap är beklagligt men att den skulle gjort resan orimlig att genomföra för anmälaren har uppenbarligen motbevisats av anmälarens fullbordande av resan.

Nämnden anförde:

Av utredningen i ärendet framgår att Y önskade avboka sin resa när hennes reskamrat A p.g.a akut sjukdom avbokade sin resa. Enligt de för ifrågavarande resa tillämpliga allmänna resevillkoren punkt 3.2.2. har en person med vilken resenären gemensamt beställt resan rätt att avbeställa sin resa om medresenären avbeställer i enlighet med reglerna för avbeställningsskyddet och det är oskäligt att resenären skall genomföra resan utan den andra personens sällskap.

Nämnden anser att om två personer har bokat en resa för att genomföra den tillsammans så är det oskäligt att kräva att en av dem skall genomföra resan om den andre avbokar resan p.g.a. akut sjukdom. Y har således haft rätt att frånträda avtalet. Hon har ej gjort detta eftersom hon fick en felaktig uppgift från researrangören om rätten att avbeställa. Den prestation hon har erhållit från researrangören måste således betecknas som felaktig. Hennes utbyte av resan har - p.g.a. den felaktiga informationen - blivit sämre än vad det skulle ha blivit om hon hade fått möjlighet att avboka och resa vid ett senare tillfälle tillsammans med sin kamrat. Hon bör därför vara berättigad till ett prisavdrag med hälften av resans pris, dvs med 2 250 kr.