ARN 1993-4491

När knapparna i en kappa inte har tålt tvätt enligt skötselrådet i kappan utan missfärgat denna, har varan ansetts felaktig.

När knapparna i en kappa inte har tålt tvätt enligt skötselrådet i kappan utan missfärgat denna, har varan ansetts felaktig. Avgörande 1993-12-10; 93-4491

Ö hade köpt en kappa våren 1991 för 1 700 kr. Den var skötselmärkt vattentvätt 30 grader och kemtvätt P. Kappan hade inte tvättats tidigare. Vid inlämningen av kappan överlät Ö till tvätteriet att bedöma hur kappan skulle tvättas. Efter tvättningen hade knapparna fällt färg och missfärgat tyget i kappan. Ö klagade över tvättresultatet hos både tvätteriet och säljaren/leverantören av kappan men klagomålet avvisades. Ö yrkade ersättning för kappan med 800 kr och för portokostnaden med 20 kr.

Tvätteriet anförde i sitt svar till nämnden att kappan hade tvättats enligt skötselmärkningen. Kappan kemtvättades först men det var fläckar kvar på kappan. Därför vattentvättades kappan också. Knapparna fällde färg och missfärgade tyget. Knapparna tålde inte att vattentvättas så som tvättrådet angav.

Leverantören, som bestred yrkandet, uppgav i sitt svar till nämnden att något materialfel inte förelåg hos kappan. Företaget hade sålt 1 000-tals kappor årligen men hade inte haft detta problem tidigare. Enligt leverantören upplyste många tvätterier kunderna om att knappar på ytterplagg måste tas bort före tvätt. Det stod ofta "för knappar ansvaras ej".

Nämndens bedömning:

Nämnden har granskat kappan och konstaterat den påtalade missfärgningen på tyget. Enligt nämndens bedömning talar övervägande skäl för att denna skada har uppkommit till följd av att knapparna på kappan inte har tålt att vattentvättas så som skötselrådet föreskriver.

Enligt Konsumentverkets riktlinjer för textilier och beklädnadsskinn (KOVFS 1979:8) skall samtliga i plagget ingående material tåla den behandling som skötselrådet anger. Även knapparna skall i detta fall sålunda tåla vattentvätt 30 grader och kemtvätt P. Någon befogad anmärkning kan därför inte riktas mot tvätteriet, som har tvättat kappan enligt tvättrådet.

Nämnden anser i stället att tvättmärkningen är felaktig. Detta fel har säljaren/leverantören att svara för. Felet är väsentligt och Ö bör ha rätt till ersättning med yrkade 820 kr mot att hon lämnar kappan till säljaren.