ARN 1993-5257

En bogserlina, som hade monterats felaktigt, orsakade skador på en bil. Eftersom bogserlinan saknade bruksanvisning har den ansetts felaktig och konsumenten berättigad till skadestånd från säljaren.

En bogserlina, som hade monterats felaktigt, orsakade skador på en bil. Eftersom bogserlinan saknade bruksanvisning har den ansetts felaktig och konsumenten berättigad till skadestånd från säljaren. Avgörande 1994-01-32; 93-5257

I juni 1991 köpte T en bogserlina av bolaget. T använde linan första gången för bogsering direkt efter köpet. Han använde den en andra gång ett halvår senare. De första 5 km förflöt normalt. Efter en högersväng rätades kroken på bogserlinan ut och slungades in i dragbilen varvid skador uppstod på bilen.

T anförde i sin anmälan till nämnden att det inte fanns någon instruktion eller restriktion i förpackningen till bogserlinan. Han ansåg sig därför inte ha använt linan på något felaktigt sätt. T yrkade ersättning för självrisk som han erlagt för reparationen av skadorna på bilen.

Bolaget bestred yrkandet och anförde att T kopplat bogserlinan felaktigt.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Utredningen ger inte annat vid handen än att den bogserlina som det är fråga om här har varit avsedd att användas av konsument för enskilt ändamål. Frågan i vad mån säljaren har att svara för skador som beror på linans egenskaper skall därför prövas med stöd av konsumentköplagen (1990:932).

Enligt 16 § konsumentköplagen skall en vara som omfattas av lagen anses felaktig, om den inte är åtföljd av de anvisningar som behövs för dess montering och användning. Nämnden anser inte att man utan vidare kan utgå från att en konsument vet hur en bogserlina av aktuellt slag skall monteras och användas, något som belyses av det inträffade. Avsaknaden av närmare information om detta innebär mot denna bakgrund att linan måste anses ha varit felaktig.

Enligt 30 § konumentköplagen har köparen i princip rätt till ersättning för skada han lider genom att varan är felaktig. Säljaren kan undgå skadeståndsskyldighet under vissa omständigheter, som dock inte har betydelse här. Av 31 § framgår att säljarens skadeståndsskyldighet även omfattar skada som på grund av den sålda varan uppkommer på annan egendom som tillhör köparen.

Mot bakgrund av vad som har anförts finner nämnden att T har rätt till skadestånd med yrkat belopp avseende självrisken.