ARN 1993-5279

Genom att lämna ett felaktigt besked i fråga om rätten att få tillbaka stughyran vid avbokning, har en resebyrå ansetts så vårdslös att den såsom skadestånd varit skyldig att återbetala hela hyresbeloppet.

Genom att lämna ett felaktigt besked i fråga om rätten att få tillbaka stughyran vid avbokning, har en resebyrå ansetts så vårdslös att den såsom skadestånd varit skyldig att återbetala hela hyresbeloppet. Avgörande 1994-02-24; 93-5279

C bokade en stugvistelse i Bohuslän för tiden den 14 - 21 augusti 1993. Priset var 3 450 kr och i priset ingick kostnad för avbeställningsskydd. På kvällen den 13 augusti fick han akut ryggskott. Vistelsen avbokades därför per telefon morgonen därpå. Han fick då besked om att stughyran skulle återbetalas, om han inkom med läkarintyg. Ett par dagar efter avbokningen fick han ett brev från resebyrån, där det sades att han enligt villkoren inte kunde få någon återbetalning, eftersom avbokningen hade skett på tillträdesdagen. Resebyrån borde ha känt till dessa regler och inte ge felaktig information vid avbokning. C yrkade återbetalning av erlagt belopp.

Resebyrån medgav i sitt svaromål att C vid avbokningen hade fått uppgift om att avbeställningsskyddet skulle gälla mot uppvisande av läkarintyg. Senare visade sig denna uppgift vara felaktig, eftersom avbeställningskyddet inte gäller vid avbokning på ankomstdagen. Resebyrån erbjöd sig att svara för den merkostnad som kunden hade drabbats av för läkarintyget.

Nämnden anförde:

Av utredningen i ärendet framgår att C har fått ett felaktig besked av resebyrån när han på tillträdesdagen ringde för att avboka stugan. Detta måste betecknas som en vårdlöshet från resebyråns sida. Genom den felaktiga uppgiften har C förorsakats en skada. Det är tänkbart att han, om han hade fått korrekt information, skulle ha valt att på ett eller annat sätt helt eller delvis utnyttja den hyrda stugan under den planerade vistelsetiden. Nämnden finner därför att den skada som C har förorsakats på grund av den felaktiga informationen uppgår till hela hyresbeloppet. Med stöd av det nu anförda finner nämnden, som därvid beaktar den kontraktsrelation som förelegat mellan parterna, att resebyrå är skyldig att ersätta C för den skadan.