ARN 1993-5803

Betydelsen av skötselrådet F med streck under.

Betydelsen av skötselrådet F med streck under. Avgörande 1994-04-26; 93-5803

S köpte våren 1993 en skinnjacka för 2 995 kr. Hon upptäckte genast att jackan hade en skarp lukt. Hon påtalade detta för säljaren, som bytte ut kapuschongen till jackan och fick rådet att vädra jackan eller eventuellt tvätta jackan om lukten satt i fodret. Hösten 1993 lämnade S jackan till tvätt för att få bort lukten. Efter tvättningen hade färgen på jackan förändrats. När S klagade över tvättresultatet hos tvätteriet, avvisades klagomålet. Tvätteriet ansåg att jackan var otillfredsställande infärgad och fel skötselmärkt. S tog kontakt med säljaren av jackan, som ansåg att jackan hade felbehandlats av tvätteriet. S yrkade ersättning för jackan av tvätteriet med 5 000 kr.

Tvätteriet anförde i sitt svar till nämnden att jackan hade kemtvättats i två bad R 113 med återfettning, dvs. enligt skötselmärkningen, F. Tvätteriet hade talat med säljaren av jackan som påstod att jackan måste tvättas i olja på grund av att skinnet var ytbehandlat.

Säljaren av jackan anförde i sitt svar att materialet i jackan var anilingarvad lammnappa av högsta kvalitet. Jackan var försedd med skötselråd. Pälskanten på kapuschongen luktade något och den byttes ut. Säljaren ansåg att jackan hade blivit felbehandlad hos tvätteriet.

Nämndens bedömning:

Nämnden har granskat skinnjackan och konstaterat att den inte är i godtagbart skick efter den utförda tvättbehandlingen. Oavsett om det kan ha funnits vissa brister i infärgningen av skinnet, står det klart att tvätteriet inte har tvättat jackan enligt det i plagget isydda skötselrådet: F. (Strecket under F anger begränsning av vattentillsatsen samt viss begränsning av mekanisk bearbetning och/eller torktemperatur). På grund härav bör tvätteriet svara för skadan och ersätta S för denna. Med hänsyn till att jackan var i behov av tvättning kan ersättningen skäligen bestämmas till 2 500 kr.