ARN 1994-0789

Fråga om en bank gjort fel när en givare har tillåtits ta ut pengar, som satts in med förbehåll om dispositionsrätt, från gåvomottagarens konto.

Fråga om en bank gjort fel när en givare har tillåtits ta ut pengar, som satts in med förbehåll om dispositionsrätt, från gåvomottagarens konto. Avgörande 1994-08-12; 94-0789

S:s dåvarande svärföräldrar öppnade, i hennes två barns namn, olika bankkonton samt förbehöll sig dispositionsrätt över de insatta medlen. Kontona avslutades senare av svärföräldrarna, som dessförinnan, så när som på två mindre belopp, hade tagit ut de insatta medlen från kontona.

S yrkade, för sina barns räkning, att banken skulle återbetala till barnen de belopp som svärföräldrarna hade tagit ut från kontona, jämte ränta.

Banken, som bestred yrkandet, anförde att någon fullbordad gåva inte hade kommit till stånd eftersom svärföräldrarna hade förbehållit sig dispositionsrätt över de insatta medlen.

Nämndens bedömning:

Som har anförts av Finansinspektionen borde banken inte ha låtit barnens farföräldrar öppna konto för barnen och förbehålla sig dispositionsrätten över de insatta medlen.

Det förhållandet att farföräldrarna hade rätt att disponera över medlen på kontona har emellertid medfört att någon fullbordad gåva inte kommit till stånd. Banken har därför inte gjort fel när man lät farföräldrarna ta ut de ifrågavarande pengarna. Med hänsyn härtill och med beaktande av att banken har stått för uppkommen kvarskatt anser nämnden att S:s yrkande inte kan bifallas.

En ledamot var skiljaktig och ville bifalla anmälarens yrkande.