ARN 1994-1041

Fråga om ersättning ur hemförsäkring för mobiltelefon som använts också i tjänsten och vars telefonabonnemang arbetsgivaren stod för och bekostade.

Fråga om ersättning ur hemförsäkring för mobiltelefon som använts också i tjänsten och vars telefonabonnemang arbetsgivaren stod för och bekostade. Avgörande 1994-08-30; 94-1041

Vid ett inbrott i H:s bil stals en mobiltelefon. Telefonen ägdes av H, som själv hade köpt den. Telefonabonnemanget innehades och betalades av det företag där H var anställd. H använde telefonen i såväl tjänsten som privat.

H yrkade att skadan skulle omfattas av villahemförsäkringen.

Försäkringsbolaget, som bestred yrkandet, anförde att telefonen hade karaktär av företagstillbehör och sålunda inte omfattades av villahemförsäkringen.

Nämndens bedömning:

Av H:s egna uppgifter framgår att ett företag stod för och bekostade telefonabonnemanget, samt att telefonen har använts bl.a. i tjänsten. Enligt nämndens mening kan telefonen vid sådant förhållande inte anses ha varit avsedd för H:s personliga bruk i försäkringsvillkorens mening. Han är därför inte berättigad till ersättning ur sin hemförsäkring för skadan.