ARN 1994-2514

Ett kabel-TV-bolags åligganden har inte ansetts omfatta mer än att till ansluten abonnents antennuttag leverera signaler för det avtalade programutbudet. Avtalsvillkor som ger bolaget rätt att med minst tre månaders avisering genomföra ändringar i de olika programpaketen har inte ansetts oskäligt.

Ett kabel-TV-bolags åligganden har inte ansetts omfatta mer än att till ansluten abonnents antennuttag leverera signaler för det avtalade programutbudet. Avtalsvillkor som ger bolaget rätt att med minst tre månaders avisering genomföra ändringar i de olika programpaketen har inte ansetts oskäligt. Avgörande 1994-09-07; 94-2514

L abonnerade sedan flera år på det s.k. basutbudet i ett kabel-TV-bolags kabelteveutsändningar. Ett av programmen som ingick i abonnemanget var Super Channel. Under våren 1994 flyttade kabelbolaget detta program till en annan kanal än den det sänts på tidigare. Detta innebar att L inte längre kunde få in programmet på den TV-mottagare han hade. För att kunna få in programmet skulle han behöva koppla till en converter som kostade 365 kr. L yrkade att kabelbolaget skulle åläggas att ordna så att han utan kostnad kunde fortsätta att se programmet eftersom det ingick i det avtalade abonnemanget.

Kabelbolaget invände att omläggningen berodde på tekniska orsaker. Äldre TV-mottagare var förberedda för kabeltevesändningar på frekvenser upp till 300 Mhz. Under de första åren med kabelteve var antalet kanaler färre än tjugo och man sände då inom detta frekvensområde. Antalet TV-kanaler har efterhand ökat och bolaget måste nu använda också frekvensområdet 300-400 Mhz för sin programdistributionen. Man har då valt att i första hand placera de program som har högst tittarfrekvens inom frekvensområdet upp till 300 Mhz. Super Channel har ett betydligt lägre antal tittare än andra kanaler och har därför placerats i det högre frekvensområdet. Med den tekniska utveckling som ständigt pågår inom teveområdet är det inte möjligt för bolaget att för all framtid hålla fast vid den teknik som gällde för äldre generationer TV- och videoapparater. Den som har en äldre TV-mottagare kan få tillgång till det högre frekvensområdet genom att koppla till en converter. L:s TV-mottagare är åtta år gammal. Det kan inte anses skäligt att bolaget måste förändra frekvensområdet vid sändning av TV-kanaler på grund av att att vissa äldre mottagare inte kan ta emot sändningarna utan converter. Bolaget ansåg inte heller att avtalet gav bolaget skyldighet att tillhandahålla convertrar utan kostnad för abonnenterna. Bolaget ser till att alla kanaler inom basutbudet levereras till L:s antennuttag. Det måste sedan vara upp till abonnenten att svara för att hans TV-mottagare har tillräcklig kapacitet för att ta emot sändningarna.

Nämndens bedömning:

Enligt nämndens mening kan bolagets åligganden enligt det mellan parterna träffade avtalet inte anses omfatta mer än att till ansluten abonnents antennuttag leverera signaler för det avtalade programutbudet. Det måste sedan åligga abonnenten att svara för att hans teveutrustning klarar att ta emot levererade signaler. Avtalet ger också bolaget rätt att med minst tre månaders avisering genomföra ändringar i de olika programpaketen. Ett sådant villkor kan normalt inte anses oskäligt.

L:S yrkande lämnades därför utan bifall.