ARN 1994-2797

Det förhållandet att försäkring erbjuds med förändrade villkor ifråga om självrisk, vare sig detta meddelats från bolagets sida eller begärts av försäkringstagaren, har inte ansetts kunna medföra att en ny karenstid börjar löpa.

Det förhållandet att försäkring erbjuds med förändrade villkor ifråga om självrisk, vare sig detta meddelats från bolagets sida eller begärts av försäkringstagaren, har inte ansetts kunna medföra att en ny karenstid börjar löpa. Avgörande 1994-12-05; 94-2797

M hade tecknat en hundförsäkring på ett år med 30 dagars karenstid och 600 kr i självrisk. I slutet av försäkringsperioden erhöll M en avi från försäkringsbolaget där hon upplystes om att försäkringen förnyades om den aviserade premien erlades. Avin informerade dessutom om att självrisken höjts till 800 kr. M accepterade inte en högre självrisk och ringde bolaget. De kom överens om att sänka självrisken till 500 kr mot en högre premie. Strax därefter insjuknade M:s hund och hon tog den till en veterinär. När hon vände sig till försäkringsbolaget för att få ersättning för veterinärvårdskostnaderna blev hon nekad detta eftersom hunden insjuknat inom karenstiden.

M ansåg det inte vara skäligt att en ny karenstid började löpa var gång försäkringen förnyades och yrkade ersättning för veterinärvårdskostnaderna.

Försäkringsbolaget, som bestred yrkandet anförde att den nya försäkringsperioden löpte med en ny karenstid och att en förnyad försäkring är att jämställa med en helt ny försäkring i alla avseenden.

Nämndens bedömning:

Enligt gällande försäkringsvillkor förnyas försäkringen om försäkringstagaren betalar den premie som bolaget, genom utsänd avi, underrättat honom om. Det förhållandet att försäkringen erbjuds med förändrade villkor ifråga om självrisk, vare sig detta meddelats från bolagets sida eller begärts av försäkringstagaren, bör ej medföra att en ny karenstid börjar löpa.

Nämnden rekommenderade försäkringsbolaget att ersätta M för veterinärvårdskostnaderna.