ARN 1994-2973

När resebyrå mot resenärens bestridande inte kunnat visa att några särskilda muntliga villkor avtalats kan ett avbeställnings skydd inte ges annat innehåll än att det utgör ett obegränsat skydd vid avbeställning av resa. Avgörande: 1994-09-12; 94-2973

När resebyrå mot resenärens bestridande inte kunnat visa att några särskilda muntliga villkor avtalats kan ett avbeställningsskydd inte ges annat innehåll än att det utgör ett obegränsat skydd vid avbeställning av resa. Avgörande: 1994-09-12; 94-2973

M-B och hennes make bokade flygresa till New York med avbeställningsskydd. Resan, som skulle företas under tiden den 9 juni - 9 juli 1994, kostade 6 155 kr per person. En handpenning på 3 000 kr erlades. M-B fick vid bokningen ingen information om vad avbeställningsskyddet innebar i detalj. Några dagar senare bokade de genom resebyrån också några hotellnätter.

Resan avbokades per telefon den 20 maj efterom M-B hade värk i ett ben. Trots läkarintyg innehöll resebyrån 1 530 kr av handpenningen. M-B yrkade återbetalning med 1 230 kr.

Resebyrån bestred yrkandet och anförde att muntlig information alltid ges om vad avbeställningsskyddet innebär. Vid avbokning av flygbiljetter tas alltid ut en avgift om 10% av resans pris.

Nämnden anförde:

Nämnden konstaterar inledningsvis att den resa som M-B och hennes make har köpt inte är en paketresa eftersom de har köpt flygresa och hotellinkvartering vid två olika tillfällen.

Tvisten mellan parterna handlar om vilka villkor som gällt för det avbeställningsskydd som M-B och hennes make köpt när hon bokat flygresan. Parterna är överens om att några skriftliga villkor inte funnits. Resebyrån har inte mot M-B:s bestridande kunnat visa att några särskilda muntliga villkor avtalats. Vid sådant förhållande kan avtalet om avbeställningsskydd inte ges annat innehåll än att det utgör ett obegränsat skydd vid avbeställning, vilket innebär att M-B och hennes make har rätt att återfå allt som de erlagt för resan, dock självfallet inte priset för avbeställningsskyddet.

Resebyrån har innehållit 1 530 kr av den handpenning som erlagts för resan. Av den skriftliga bevisningen i ärendet framgår att avbeställningsskyddet kostade sammanlagt 300 kr. M-B och hennes make är därför berättigade att av resebyrån få återbetalat 1 230 kr av det innehållna beloppet. Hennes yrkande skall således bifallas.