ARN 1994-3201

Försäkringsbolag, som inte förmått visa att en till en gruppförsäkring ansluten person A före avtalstidens början fått information om att hon inte hade rätt till anslutning till försäkringen, har genom att börja mottaga A:s premiebetalningar ansetts ha godtagit anslutningen och därför skyldigt att utge förtidskapital till A.

Försäkringsbolag, som inte förmått visa att en till en gruppförsäkring ansluten person A före avtalstidens början fått information om att hon inte hade rätt till anslutning till försäkringen, har genom att börja mottaga A:s premiebetalningar ansetts ha godtagit anslutningen och därför skyldigt att utge förtidskapital till A. Avgörande 1994-11-14; 94-3201

Som medlem i fackföreningen C hade A i mars 1988 anslutits till en gruppförsäkring hos bolaget och A hade därefter erlagt permieinbetalningar. Vid anslutningstillfället hade A uppburit halvt sjukbidrag. Efter att ha erhållit helt sjukbidrag, ansökte A om förtidskapital.

Bolaget bestred bifall till yrkandet med hänvisning till att A överhuvudtaget inte hade rätt till anslutning till försäkringen.

Nämndens bedömning:

Försäkringsbolaget har till stöd för sin inställning i ärendet åberopat att A fått del av information varav framgått att hon inte ägde rätt till anslutning till försäkringen. Enligt bolaget fick hon denna information genom dels en cirkulärskrivelse, dels en försäkringsfolder, dels en avanmälningsblankett. A har bestritt att hon fått någon sådan information.

Av den åberopade cirkulärskrivelsen framgår inte att den som uppbär halvt sjukbidrag inte har rätt till anslutning till försäkringen. Tvärtom ger skrivelsen ett intryck av att hälsotillståndet saknar betydelse för frågan om rätt till anslutning. Under alla omständigheter ger inte cirkulärskrivelsen ett sådant tydligt besked om att A inte omfattas av anslutningsrätt som fordras i ett konsumentförhållande.

I den åberopade försäkringsfoldern anges under rubriken "Du har tre månaders försäkring utan premie" att "alla aktiva medlemmar i C (utom de som uppbär sjukbidrag och sjukpension) får tre månaders gratis gruppförsäkringspaket". Som framgår av texten gäller det anförda således bara frågan huruvida man får tre månaders försäkring gratis eller ej. Det är möjligt att den som formulerat texten tänkt sig att den skulle betyda något annat men det framgår i så fall inte av texten och inte heller av det som i övrigt anförs i foldern. Inte heller av foldern framgår således att den som uppbär halvt sjukbidrag inte skulle ha rätt till anslutning till försäkringen.

Av den åberopade avanmälningsblanketten framgår under rubriken "Förskydd" att den som uppbär sjukbidrag eller förtidspension inte äger rätt till anslutning och därför måste göra avanmälan. Rubriken är vilseledande. Vidare är det enligt nämndens uppfattning inte godtagbart att ett sådant viktigt villkor endast delges konsumenten på avanmälningsblanketten. Den blanketten är ju avsedd att användas endast av dem som - efter att ha läst cirkulärskrivelsen och foldern - inte vill ha försäkringen. För dem som efter att ha läst cirkulärskrivelsen och foldern önskar ha försäkringen finns ju ingen anledning att ens titta på avanmälningsblanketten. Att A, som ju önskat ha försäkringen, inte tittat på avanmälningsblanketten är därför enligt nämndens mening fullt godtagbart.

Sammanfattningsvis finner nämnden att försäkringsbolaget inte förmått visa att A före avtalstidens början fått information om att hon inte hade rätt till anslutning till försäkringen och

att bolaget därför genom att börja mottaga hennes premiebetalningar får anses ha godtagit hennes anslutning. Bolaget är därför enligt nämndens mening skyldigt att utge förtidskapital till A.

Nämnden har genom sitt avgörande endast tagit ställning till frågan om försäkringsbolagets skyldigheter gentemot A; däremot har nämnden inte prövat frågan om ansvarets slutliga fördelning mellan försäkringsbolaget och C.