ARN 1994-3784

Avbeställningsskydd. Resenärer (två systrar, 17 och 18 år) har ansetts ha rätt att få resans pris återbetalat sedan deras far före avresan hade framställt ett allvarligt hot mot dem; tillämpning av de allmänna villkoren för paketresor.

Avbeställningsskydd. Resenärer (två systrar, 17 och 18 år) har ansetts ha rätt att få resans pris återbetalat sedan deras far före avresan hade framställt ett allvarligt hot mot dem; tillämpning av de allmänna villkoren för paketresor. Avgörande 1995-01-09; 94-3784

M:s två döttrar, 17 och 18 år, hade bokat varsin resa till Tunisien. Resans pris var 2 500 kr per person och döttrarna hade avbeställningsskydd. Före avresan kom det ett oväntat telefonsamtal från döttrarnas far som är bosatt i Tunisien. Han hotade med att de skulle bli fråntagna sina svenska pass om de kom till Tunisien. M vågade därför inte låta döttrarna åka. M ansåg att hon inte hade kunnat förutse eller råda över denna händelse. M hänvisade till punkten 3.2.2 i de allmänna villkoren för paketresor. M yrkade att hela resans pris skulle återbetalas.

Researrangören bestred yrkandet. Punkten 3.2.2 var enligt researrangören inte tillämplig. Researrangören invände att resenärernas far var tunisier och att föräldrarna var skilda. Halva resans pris återbetalades enligt avbeställningsreglerna i de allmänna villkoren för paketresor.

Nämnden bedömning:

Om resenären träffar avtal om avbeställningsskydd är de allmänna resevillkoren för paketresor punkten 3.2, 3.2.1 och 3.2.2 tillämpliga. Enligt 3.2 och 3.2.1 har resenären i vissa speciella fall, bl.a. sjukdom, rätt att avbeställa resan utan annan kostnad än en expeditionsavgift som får uppgå till 5 % av resans pris, dock högst 200 kr. Vad resenären betalat för avbeställnings-skyddet skall inte återbetalas.

Om en annan händelse drabbar resenären efter det att avtalet blivit bindande och om händelsen är av så ingripande karaktär för resenären att det inte är rimligt att kräva att resenären skall genomföra resan, har resenären enligt 3.2.2 rätt att avboka till samma kostnad som enligt 3.2. Resenären skall inte ha kunnat råda över händelsen och vare sig känt till eller bort känna till denna då resan beställdes.

Av utredningen i ärendet framgår att resenärernas far före avresan har framställt ett allvarligt hot mot resenärerna. Enligt nämndens mening är detta en sådan händelse som avses i villkoret 3.2.2. M:s yrkande skall således bifallas. Researrangören är således skyldig att återbetala resans pris till M. Det belopp som skall återbetalas skall dock minskas med expeditionsavgiften. Vad M betalat för avbeställningsskyddet skall inte återbetalas.