ARN 1994-3834

Ett väggspegelset som på grund av sin tyngd inte kunde monteras på en gipsvägg har ansetts felaktig. Felet ansågs vara av sådan väsentlig betydelse för köparen att denne fick rätt att häva köpet.

Ett väggspegelset som på grund av sin tyngd inte kunde monteras på en gipsvägg har ansetts felaktig. Felet ansågs vara av sådan väsentlig betydelse för köparen att denne fick rätt att häva köpet. Avgörande 1995-01-11; 94-3834

A beställde ett spegelset för 5 800 kr som han hade sett i en katalog hos säljaren. Redan vid beställningen meddelade säljaren att företaget ville montera setet, annars skulle företaget inte ta ansvar för det. Det lilla bordet som ingick i setet kunde emellertid inte monteras på väggen eftersom det var mycket tungt och väggen var av gipsplattor. Företaget vägrade honom rättelse. Vid beställningen hade han inte fått någon information om att bordet skulle väga så mycket att det inte kunde monteras i en vanlig lägenhet från 60-talet. A yrkade att få häva köpet och få tillbaka monteringskostnaden.

Företaget bestred yrkandet och anförde: Redan vid beställningen hade köparen informerats om att det var ett ganska tungt spegelset eftersom det var av kristall. Två dagar efter leveransen åtog sig företaget att montera setet; väggen visade sig då vara av gipsskivor och sålunda för svag för spegelbordet.

Nämndens bedömning:

Nämnden kan konstatera att ifrågavarande spegelset, inkluderande såväl spegeln som bordet, är avsett att monteras på en vägg. Spegelsetet synes dock vara av speciell beskaffenhet eftersom det uppenbarligen inte går att montera på väggar av gipsskivor, vilka vanligen förekommer i moderna bostäder. Nämnden konstaterar vidare att A endast hade sett spegelsetet i en katalog innan han beställde det och han var sannolikt inte medveten om att setet genom sin beskaffenhet ställde särskilda krav på väggmaterial för att kunna monteras.

Mot bakgrund av det anförda finner nämnden att spegelsetet inte kan användas för sitt ändamål och varan får därmed anses felaktig. Felet är av väsentlig betydelse för A och han bör således ha rätt att häva köpet. Han bör även få tillbaka erlagd monteringskostnad på 300 kr.