ARN 1994-4283

Att någon först fått en reservplats men sedan kommit in på en högskoleutbildning har inte ansetts vara en sådan händelse som ger resenär rätt till att avbeställa en bokad resa till annan kostnad än vad som gäller enligt de allmänna villkoren för paketresor punkten 3.1.

Att någon först fått en reservplats men sedan kommit in på en högskoleutbildning har inte ansetts vara en sådan händelse som ger resenär rätt till att avbeställa en bokad resa till annan kostnad än vad som gäller enligt de allmänna villkoren för paketresor punkten 3.1. Avgörande 1995-01-09; 94-4283

H:s dotter hade sökt till högskolan. Under juli månad fick hon besked från Verket för Högskoleservice att hon hade fått en reservplats vid Lunds Universitet. Möjligheten att få en fast plats verkade obefintlig eftersom kvoten för hennes antagningsgrupp var 12 platser och dottern hade reservplats nr 14. Hon bokade därför en reseledarutbildning hos researrangören den 26 juli 1994. Utbildningen skulle äga rum mellan den 28 oktober till den 22 december 1994. Hon betalade vid bokningen anmälningsavgift inklusive avbeställningsskydd med sammanlagt 1 400 kr. Under augusti utökades antagningsgruppen till 20 platser och ett stort antal avstod sina platser. H:s dotter kunde därför börja studera. H ansåg att detta var en sådan händelse som hans dotter inte på något vis hade kunnat råda över eller känna till när hon bokade resan. Resan avbokades i augusti och researrangören debiterade då en expeditionsavgift enligt resevillkoren 3.1.1, alltså 5 % av resans pris, vilket innebar 667 kr. H ansåg att hans dotter endast skulle behöva betala en expeditionsavgift på 200 kr samt kostnaden för avbeställningsskydd 95 kr enligt resevillkoren 3.2.2. H yrkade återbetalning av mellanskillnaden 372 kr.

Researrangören bestred yrkandet och hävdade att punkten 3.2.2 inte var tillämplig vid den inträffade händelsen.

Nämndens bedömning:

Om resenären träffar avtal om avbeställningsskydd är de allmänna resevillkoren för paketresor punkten 3.2, 3.2.1 och 3.2.2 tillämpliga. Enligt 3.2 och 3.2.1 har resenären i vissa speciella fall, bl.a. sjukdom, rätt att avbeställa resan utan annan kostnad än en expeditionsavgift som får uppgå till 5 % av resans pris, dock högst 200 kr. Vad resenären betalat för avbeställnings-skyddet skall inte återbetalas.

Om en annan händelse drabbar resenären efter det att avtalet blivit bindande och om händelsen är av så ingripande karaktär för resenären att det inte är rimligt att kräva att resenären skall genomföra resan, har resenären enligt 3.2.2 rätt att avboka till samma kostnad som enligt 3.2. Resenären skall inte ha kunnat råda över händelsen och vare sig känt till eller bort känna till denna då resan beställdes.

Av utredningen i ärendet framgår att H:s dotter hade sökt till högskolan. Dottern fick först en reservplats men kom sedan in på en utbildning. Enligt nämndens mening är detta inte en sådan händelse som avses i villkoret. Resenären har själv sökt till högskolan och har - oavsett hur stor chans som förelåg för antagning - bort räkna med att antagning kunde komma att ske. H:s yrkande skall således inte bifallas.