ARN 1994-4474

När plagg säljs med valmöjlighet att kombinera olika storlekar har det ansetts åligga säljaren att upplysa köparen om risken för att färgskillnad kan uppkomma vid tvätt av plaggen.

När plagg säljs med valmöjlighet att kombinera olika storlekar har det ansetts åligga säljaren att upplysa köparen om risken för att färgskillnad kan uppkomma vid tvätt av plaggen. Avgörande 1995-02-20; 94-4474

G köpte våren 1994 en sidendress för 2 290 kr och som var skötselmärkt handtvätt och kemtvätt P. Plaggen hade inte tvättats tidigare och vid inlämningen till tvätteriet överlät G till tvätteriet att bedöma hur dressen skulle tvättas. Efter tvättningen har det uppkommit färgskillnad mellan plaggen.

G yrkade ersättning med 2 290 kr och återbetalning av tvättkostnaden, 150 kr.

Tvätteriet anförde i sitt svar till nämnden att dressen hade tvättats enligt skötselmärkningen. Färgförändringen var att hänföra till bristande infärgning hos tyget.

Säljaren, som bestred yrkandet, uppgav i sitt svar till nämnden att företaget under flera säsonger hade sålt sidenkollektioner men inte tidigare haft detta problem; företaget ansåg att dressen hade blivit felbehandlad hos tvätteriet.

Nämndens bedömning:

Nämnden har granskat blusen och shortsen och konstaterat den påtalade färgskillnaden mellan plaggen. Nämnden har också noterat att plaggen är av olika storlek, 38 och 40. Enligt nämndens bedömning beror färgförändringen inte på någon felaktig eller ovarsam behandling hos tvätteriet utan torde ha sin grund i tillverkningen. Materialet till blusen är sannolikt taget av en annan infärgning än materialet till shortsen.

Vid sådant förhållande och då dessa plagg säljs med valmöjlighet att kombinera olika storlekar anser nämnden att det åligger säljaren att upplysa köparen om risken för att färgskillnad kan uppkomma vid tvätt av plaggen. Eftersom så inte har skett i detta fall bör G ha rätt att häva köpet mot att hon lämnar dressen till säljaren.

Eftersom dressen var i behov av tvättning kan G's yrkande om ersättning för tvättkostnaden inte bifallas.