ARN 1994-4555

När skada drabbat ett av flera föremål som ingår i en enhetlig och till sitt antal given serie har skadan, eftersom återan skaffning inte varit möjlig, ansetts ha påverkat också de oskadade föremålens restvärde. Nämnden ansåg därför att ersättning bör utgå för samtliga de föremål som ingått i serien.

När skada drabbat ett av flera föremål som ingår i en enhetlig och till sitt antal given serie har skadan, eftersom återanskaffning inte varit möjlig, ansetts ha påverkat också de oskadade föremålens restvärde. Nämnden ansåg därför att ersättning bör utgå för samtliga de föremål som ingått i serien. Avgörande 1995-02-09; 94-4555

En bil var utrustad med fyra fälgar av märket Fittipaldi. Ett däck och en fälg skadades av ett vasst föremål. Eftersom fälgar av det aktuella slaget inte längre tillverkades bytte bilägaren för enhetlighetens skull ut alla fyra fälgarna och yrkade ersättning för hela den kostnaden.

Försäkringsbolaget bestred yrkandet och hänvisade till försäkringsvillkoren som angav att ersättning lämnas med högst det belopp som motsvarar skadan. Vidare åberopade bolaget att på samma sätt som eventuell värdeminskning efter reparation p g a skada inte ersätts, inte heller värdeminskning p g a att identisk fälg inte kunnat återanskaffas ersätts.

Nämndens bedömning:

När skada drabbat något eller några av flera föremål som ingår i en enhetlig och till sitt antal given serie, bör skadan i de fall återanskaffning inte är möjlig som regel anses ha påverkat de oskadade föremålens restvärde i sådan avsevärd mån att ersättning bör utgå för samtliga de föremål som ingår i serien.

I förevarande fall bör därför ersättning lämnas för ytterligare tre fälgar, varvid dock Severinsson bör vara skyldig att utge de tre fälgar som inte blivit skadade.